Predaja naoružanja u Vrbanji, policija zabilježila 9 prometnih nesreća u protekla 24 sata

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Osoba koja je željela ostati anonimna, jučer, 20. studenog, u Postaji granične policije Vrbanja, dragovoljno je predala dvije ručne bombe koje je osoba prethodno iskopala obrađujući vrt. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu preuzeo je bombe te utvrdio kako potječu iz Drugog svjetskog rata.

„Podsjećamo, ovom prilikom,  sve građane kako je preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje u tijeku, stoga se pozivaju svi građani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo, da ga dragovoljno predaju, bez straha od ikakve sankcije. Skrećemo pozornost građanima da oružja i minsko-eksplozivna sredstva koja namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili telefonom obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će na njihovu kućnu adresu doći stručni i osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći, u vozilima bez policijskih obilježja, preuzeti oružje i izdati potvrdu o preuzimanju. Također, policija upozorava građane da budu oprezni te da pronađene predmete, koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne uklanjaju sami, već da o tome odmah obavijeste policiju. Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti“, navodi se u priopćenju PU Vukovarsko-srijemske županije.

Prema navodima policije na području PU tijekom protekla 24 sata zabilježeno je devet prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s materijalnom štetom (Županja-2, Vukovar-2, Gaboš, Bogdanovci), jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena (Županja) te dvije prometne nesreće u kojima su ukupno tri osobe teže ozlijeđene.

U utorak, oko 11,05 sati, 77-godišnjak iz Vinkovaca upravljao je osobnim automobilom „VW Polo“ vinkovačkih registarskih oznaka krećući se kolnikom ulice u Vinkovcima. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, nije se na vrijeme zaustavio te je udario pješakinju, 73-godišnjakinju iz Vinkovaca, koja je u tom trenutku prelazila kolnik. Uslijed udara i pada na kolnik, 73- godišnjakinja je teže ozlijeđena.

Također jučer, 20. studenog, oko 14,30 sati, 26-godišnjak iz Osijeka, upravljao je teretnim vozilom „Dacia“, osječkih registarskih oznaka, krećući se cestom iz smjera Vrbanje u smjeru Otoka. Uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila, izgubio je kontrolu nad vozilom, sletio s kolnika i udario u zaštitnu ogradu. Vozilo se potom zarotiralo i odbilo na osobni automobil „Opel“, županjskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 50-godišnjak iz Županje. U prometnoj nesreći 26-godišnjak je lakše ozlijeđen, dok je putnik u njegovu vozilu, 29-godišnjak iz Jagodnjaka, teže ozlijeđen. Vozač „Opel“-a je lakše ozlijeđen; jedan putnik u njegovu vozilu, 70-godišnjak iz Gunje, teže je ozlijeđen, dok su ostala tri putnika lakše ozlijeđena.