Pred Uskrs police Socijalne samoposluge poluprazne

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nekoliko dana poslije Uskrsa Socijalna samoposluga u Vukovaru obilježiti će četiri godine rada i borbe kako bi sugrađanima u potrebi osigurali koliko toliko normalne uvjete za rad. Na popisu samoposluge nalazi se 600 obitelji ili oko 1.300 korisnika koji redovito, svakoga mjeseca, dolaze po pakete hrane i higijenskih potrepština.

„Trudimo se olakšati im koliko god je moguće svakodnevicu i omogućiti da imaju što pojesti. Nažalost, činjenica je da nema nas da bi mnoge od tih obitelji imale puno manje, a o blagdanskim trpezama da i ne govorimo“, kaže Tamara Mikulić iz vukovarske Socijalne samoposluge.

Problem u tim njihovim naporima predstavlja činjenica da je donacija malo pa su prinuđeni snalazite se kako znaju i umiju. To vrlo često bude bukvalno povlačenje za rukav pri čemu gotovo svakodnevno pišu i razne zamolbe na koje najčešće ne dobivaju odgovore. Organizirale su radionicu za korisnike gdje proizvode razne predmete koje potom prodaju od čega kupuju hranu i higijenske potrepštine. Idu i po tržnim centrima gdje im građani pomažu koliko mogu. Posebno ističu osmaše iz cijele Hrvatske koji dolaze u redovite dvodnevne eskurzije u Vukovar gdje uče o Domovinskom ratu. Velika većina tih autobusa staje upravo kod Socijalne samoposluge gdje im doniraju prikupljenu hranu. Sve što prikupe dijele za sve korisnike pri čemu se vodi računa da ti paketi budu približne vrijednosti. Gleda se i na broj članova, djecu, njihov uzrast…

„Da nema njih bilo bi nam još teže. Zapravo, oni nas vrlo često spašavaju. U zadnje dvije godine tvrtka Dukat je uz nas i to nam puno znači. Oni svoje proizvode koje su pred istekom trajanja prosljeđuju nama, a mi našim korisnicima. Tako bi mogle i druge tvrtke i trgovački lanci ali za sada to izostaje. U predblagdansko vrijeme donacije budu češće ali opet sve je to premalo za potrebe građana u potrebi“, pojašnjava Mikulić.