Obilježena 26. obljetnica osnutka 5. gbr “Sokolovi”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” prigodnom svečanosti obilježena je  26. obljetnica osnutka te postrojbe koja je ratovala na mnogim bojištima i kroz koju je prošlo pet tisuća pripadnika, a 77 ih je poginulo u obrani domovine.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske i posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mladen Klarić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, posebni savjetnik ministra Božo Kožul, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, braniteljskih udruga i lokalne vlasti.

“Hrvatska vojska prožeta je simbolima Domovinskog rata, a jedan je od tih simbola i 5. gardijska brigada “Slavonski sokolovi”. Drago mi je da njihovu tradiciju nastavlja bojna “Sokolovi”, ali i da Hrvatska osnažuje svoj odnos prema Domovinskom ratu i postrojbama koje su sudjelovale u njemu”, poručio je ministar Damir Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je čestitao veteranima 5. gardijske brigade njihov dan te im zahvalio na doprinosu u obrani domovine.

Upriličen je i Dan otvorenih vrata vojarne, a građani su mogli pogledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme pripadnika Hrvatske vojske, kao i izložbu zlatoveza Udruge braniteljica iz Domovinskog rata. Misu zadušnicu predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan. Također je obilježen i Dan kapelanije Sv. Krunice i Sv. Ivana Kapistrana.