Požar u obiteljskoj kući u Vinkovcima, šteta procijenjena na preko 100.000 kuna

Foto: PU Vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, Iz PU Vukovarsko – srijemske izvijestili su kako je 4. travnja, oko 19 sati,  izbio požar u obiteljskoj kući 41-godišnjaka u ulici Josipa Kozarca u Vinkovcima. Požar su ugasili pripadnici JVP Vinkovci, a policijski službenici su u jutarnjim satima 5. travnja, u suradnji s inspektorom zaštite od požara, obavili očevid kojim je utvrđeno kako je požar izazvan kvarom na električnim instalacijama u hodniku potkrovlja. Požar se iz hodnika proširio krovištem čime su, osim na krovištu kuće, termička oštećenja nastala u prostorijama potkrovlja. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta prema procjeni vlasnika iznosi preko 100.000 kuna. O događaju policija će dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je šest prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena (Vukovar) te pet prometnih nesreća u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vinkovci-2, Vukovar, Ilok, Babina Greda).

Iz policije su izdvojili postupanja policijskih službenika Postaje prometne policije Vinkovci kojima su utvrđena gruba kršenja prometnih propisa kojima je ugrožena sigurnost drugih sudionika u prometu.

Oko 10,50 sati 31. ožujka, prilikom nadzora prometa u ulici Vladimira Nazora u Jarmini, policijski službenici zatekli su teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak iz Vrbice, koji je u tovarnom prostoru prevozio odjavljeni osobni automobil koji je bio nepravilno raspoređen, osiguran i pričvršćen, na način da je prednji dio vozila premašivao tovarni prostor („visio u zraku“) te istovremeno pomoću užeta vukao drugi neispravni i neregistrirani osobni automobil kojim je potpomognuto upravljao 32-godišnjak s područja Đakova. Također, otvorena stražnja stranica teretnog automobila zaklanjala je svjetlosno-signalne uređaje i registarsku pločicu na njemu. Izvršenim nadzorom vozačima je utvrđeno više prometnih prekršaja: upravljanje neregistriranim vozilom, nepropisan prijevoz tereta, nepravilno označavanje vozila sigurnosnim trokutom, kojima su ugrožavali sigurnost drugih sudionika u prometu, zbog čega su im izdani prekršajni nalozi te su isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu. 

Nadalje, 2. travnja oko 20,45 sati u Starim Jankovcima zatečen je 38-godišnjak iz Ivankova koji je upravljao teretnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka  prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita. S obzirom da je višestruki počinitelj istih ili sličnih prometnih prekršaja, vozač je uhićen te doveden u Općinski sud u Vinkovcima radi provođenja žurnog prekršajnog postupka. Optužnim prijedlogom protiv vozača predloženo je izricanje kazne zatvora u trajanju do 60 dana ili novčane kazne u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna, kao i  posebna mjera oduzimanja teretnog automobila, sukladno ovlastima iz članka 76.a Prekršajnog zakona, jer je oduzimanje nužno, s obzirom da postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja. Također će se provesti i kriminalističko istraživanje protiv vlasnika vozila odnosno pravne i u njoj odgovorne osobe, koja je dopustila ili naredila da teretnim automobilom upravlja osoba za koju su mogli ili morali znati da nema položen vozački ispit.

Također, 4. travnja u 14,25 sati na cesti Vođinci-Retkovci, policijski službenici su zatekli osobni automobil županjskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak iz Vrbice. Pregledom vozila utvrđeno je da je prednje vjetrobransko staklo razbijeno te vidljivost iz unutrašnjosti vozila smanjena u velikoj mjeri, radi čega su vozač i vozilo upućeni u stanicu za tehnički pregled vozila. Tehničkim pregledom vozila obavljenim u stanici za tehnički pregled utvrđeno je više nedostataka na vozilu, kategorizirani kao neispravnost većeg stupnja težine opasan. Zbog počinjenog prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna, dok je vozilo isključeno iz prometa i registarske pločice privremeno oduzete do otklanja utvrđenih neispravnosti.

„S obzirom na navedene primjere grubog kršenja prometnih propisa, upozoravamo vozače i vlasnike vozila da:

– ne upravljaju odnosno ne odobravanju uporabu vozila koja nisu registrirana,

– je vuča neispravnih vozila dopuštena samo u iznimnim uvjetima registriranim vozilima sukladno Zakonu, a nikako neregistriranim vozilima, odnosno da u prometu na cesti smiju sudjelovati samo vozila koja su registrirana i imaju važeću prometnu dozvolu,

– vozila ne daju na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati tom kategorijom“, navode iz policije.