Pozadinska buka i koncentracija djece: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/jasmin82

  Sluh je jedno od pet glavnih osjetila te je izuzetno je važan za razvoj govora. Ako dijete slabo čuje, teže će i reproducirati ono što je čulo. Stoga je vrlo važno da se eventualne smetnje ili oštećenje sluha uoče na vrijeme kako bi se odredila adekvatna terapija.

  Razvoj sluha kod djece započinje već u maternici zajedno s razvojem dijelova unutarnjeg, srednjeg i vanjskog uha. Ako je razvoj embrija uredan, tada već i malo dijete dobro čuje. Jedino je pitanje koliko toga dijete razumije s obzirom na nedostatak slušnog iskustva. Stoga, kako raste i razvija se, dijete sve više počinje razumijevati govor.

  Ako je buka u granicama normale, tada ona neće smetati djeci. No, posljednja istraživanja pokazuju kako jača pozadinska buka iznimno ometa djecu prilikom učenja te smanjuje njihovu sposobnost koncentracije na određeni zadatak ili aktivnost. Djeca, zbog nedostatka potrebnog iskustva, nisu u mogućnosti izolirati pozadinsku buku te se fokusirati isključivo na ono što im je u tom trenutku važno.

  U posljednjih 20ak godina oštećenja sluha kod mladih udvostručila su se. Glavni razlog tome jest slušanje glasne glazbe sa slušalicama. Dugotrajna izloženost buci većoj od 60 decibela može dovesti do oštećenja sluha te također utjecati na važne životne funkcije – ubrzati rad srca, ubrzati disanje, povećati krvni tlak i sl.

  Posljedice različitih decibela:
  – normalan razgovor iznosi 60 decibela
  – dugotrajna izloženost buci od 60 decibela povećava rizik od infarkta 2-3 puta
  – rad kosilice iznosi 85 decibela
  – buka iznad 80 decibela izaziva agresivno ponašanje
  – kontinuirana izloženost buci 85 – 100 decibela može dovesti do trajnog gubitka sluha
  – rock koncert ili kućni stereo zvučnik na maksimalnom volumenu iznose 100 – 140 decibela
  – prema National Institutesof Health, samo minuta izloženosti buci raspona 100 – 140 decibela može dovesti do trajnog gubitka sluha.