Povodom Svjetskog dana voda iz VVK građane pozivaju da štede i vodu koriste racionalno

Foto: Ilustracija Pixabay/Member for 5 months

VINKOVCI, Na današnji Svjetski dan voda iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije(VVK) pozvali su građane na na priključenje globalnoj kampanji #Water2me koja ima za cilj osvijestiti važnost i vrijednost vode.

Svjetski dan voda ove godine obilježava se pod sloganom “Valuing water”. Hrvatska je zemlja s puno pitke
vode, no nažalost 2,2 milijarde ljudi na svijetu živi bez pristupa čistoj vodi.

“Na našim društvenim mrežama priključili smo se ovoj globalnoj kampanji kako bi podigli svijest o važnosti
očuvanja vode te potaknuli naše korisnike na očuvanje našeg najvećeg bogatstva. Iako korisnici na distribucijskom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije ne moraju brinuti o kvaliteti i količini vode, važno je da vodu koristimo racionalno. Svaki dan možete učiniti nešto čime štedite vodu”, poručuju iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije.

Pri tom savjetuju građane da drže slavinu zatvorenom kad ne koriste vodu i ne zanemare curenje vode, da skupljaju kišnicu i koristite je u različite svrhe prema potrebi te ne troše više vode nego što je potrebno.

Iako ušteda možda nije velika, svaka ušteđena litra je vrijedna. Također, imajte na umu kako rasipanjem vode, rasipate i energiju jer se crpke gradskog vodovoda pokreću motorima koji troše električnu energiju. Osim što je štednja vode važna za naš kućni budžet, očuvanje pitke vode važno je i zbog smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, smanjenje potrošnje energije i dugoročnog očuvanja pitke vode.

Napominju kako kvalitetnu i zdravstveno ispravnu voda Vinkovački vodovod i kanalizacija osigurava korisnicima kroz
regionalni vodovod iz vodocrpilišta u Sikirevcima. Do sada je izgrađeno 227 kilometara regionalnog
vodovoda, a u njegovu izgradnju uloženo je 270 milijuna kuna. U tijeku je izvođenje radova na pet investicija ukupne vrijednosti 31 milijun kuna, Radovi traju na izgradnji cjevovoda Đurići-Račinovci kojeg s 80 posto financiraju Hrvatske vode, a vrijedan je 4,2 milijuna kuna, cjevovoda Drenovci-Soljani kojeg s 80 posto financiraju Hrvatske vode, sa po 10 posto Općina Vrbanja i Vukovarsko-srijemska županija, a vrijedan je 11,2 milijuna kuna, cjevovoda Soljani-Strošinci, kojeg u potpunosti financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a vrijedan je 3,8 milijuna kuna te cjevovoda Nuštar-Marinci kojega također u potpunosti financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a čija je vrijednost 3,9 milijuna kuna.

U tijeku je i izgradnja vodospreme i crpne stanica Nuštar, ukupne vrijednosti 7,8 milijuna kuna, kojega s 80 posto financiraju Hrvatske vode, a sa po 10 posto Općina Nuštar i Vukovarsko-srijemska županija. Ukupna dužina ova četiri cjevovoda u izgradnji je 29 km, a plan je, ovisno o osiguranim sredstvima, završiti sve ove radove u 2021. godini. Kada je riječ o regionalnom vodovodu, preostaje još za izgraditi tri vodospreme (Slakovci, Drenovci, Županja) i spojni cjevovod Soljani-Vrbanja.