Potvrđena pojava ptičje gripe kod labudova na području Nijemaca

Foto: Mirko Janković

ZAGREB, Iz Ministarstva poljoprivrede izvijestili su danas kako je u razdoblju od 1. ožujka do danas na području Vukovarsko-srijemske županije u naseljima Podgrađe i Nijemci zamijećeno uginuće crvenokljunog labuda. Tijekom laboratorijskih pretraživanja u Centru za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta od tri lešine divljih ptica, kod dvije je utvrđena visoko patogena influenca ptica podtipa H5N8, dok je kod jednog labuda potvrđena influenca ptica podtipa H5N8, a utvrđivanje patogenosti je u tijeku.

Nalaz sekvenciranja cijelog genoma prvog uginulog labuda upućuje na usku povezanost s izolatima virusa H5N8 detektiranim u divljim pticama i peradi u Rusiji i Kazahstanu te europskim zemljama, ali ne ukazuje na epidemiološku povezanost s VPIP potvrđenom na farmi tovnih purana u studenom 2020. godine, navodi se u priopćenju.  

Također, na području Parka prirode Kopački rit zamijećeno je povećano uginuće divljih ptica. Do sada je pretražen uzorak jedne čaplje s negativnim rezultatom, a u tijeku je laboratorijsko pretraživanje ostalih uginulih divljih ptica.  

“Ovim putem podsjećamo da su u Republici Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske”, navode iz ministarstva.  

U slučajevima pojave kliničkih znakova ili povećanog uginuća divljih ptica potrebno je obavijestiti veterinara ili se javiti na broj telefona 099/4392-507 radi organizacije uzimanja uzoraka u svrhu isključivanja influence ptica.