Potvrđen drugi slučaj korona virusa, najavljeno i kako će oni koji budu kršili samoizolaciju biti prepraćeni u karantenu

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

Stožer civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare još jedan slučaj zaraze korona virusom na području Županije. Kako je rečeno radi se o 72-godišnjem muškarcu iz Nuštra koji je hospitaliziran u vinkovačkoj bolnici. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić kazala je kako zaražena osoba nije bila pod mjerama samoizolacije kao i da je u Nuštru u tijeku epidemiološka obrada kako bi se utvrdio izvor zaraze.

„Ako to uspijemo biti će dobro ali kakva je općenito slika teško da ćemo za svakoga zaraženoga dokazati koji je bio izvor zaraze. U tijeku je obrada svih mogućih informacija koje smo dobili od oboljele osobe. Treba isto tako znati da je bolesnik pregledan u ambulanti obiteljske medicine ali pod kontroliranim uvjetima. Naime, on je telefonom dogovorio svoj dolazak tako da u ordinaciji nije bilo drugih pacijenata, a i liječnica je koristila sredstva osobne zaštite“, rekla je Krešić.

Dodala je i kako je radi slučaja još jednoga zaraženoga u Nuštru određen broj ljudi stavljen pod mjere samoizolacije kao i da je od iznimne važnosti pri tome da se zdravstvenim djelatnicima daju precizne i točne informacije kako bi se mogli poduzeti dalji koraci i zaštiti drugi ljudi.

Na novinarski upit o obitelji iz Austrije koja se vratila u Nuštar i nalazi se pod mjerama samoizolacije Krešić je rekla kako je zaraženi 14. ožujka od te obitelji preuzeo torbe koje su mu poslala djeca iz Austrije i da je to bio njihov jedini kontakt.

Krešić je rekla i kako je zdravstveno stanje žene iz Posavskih Podgajaca, koja je bila prvozaraženi slučaj u županiji, srednje teško ali stabilno. Međutim, i kod njenog supruga pojavili su se određeni respiratorni simptomi tako da će i on biti testiran.

Načelnik županijskog Stožera Zdravko Kelić rekao je kako se trenutno pod mjerama samoizolacije nalazi 1029 osoba kao i da se i dalje bilježi dolazak osoba koje se vraćaju iz drugih država.

„Moramo se svi odgovornije ponašati. Ići ćemo u smjeru da onaj tko bude kršio mjere samoizolacije od strane policije bude odveden u karantenu gdje će pod nadzorom biti 24 sata. Isto tako očekujemo i od gradskih i općinskih stožera da budu restriktivniji kada je riječ o izdavanju propusnica. Isto tako Županija je kupila i određen broj maski, rukavica i drugih sredstava koji su raspoređeni po zdravstvenim ustanovama“, rekao je Kelić.

Načelnik PU Fabijan Kapular kazao je kako su posljednja 24 sata imali 13 dojava o samoizolaciji ali i da su provjerom na terenu utvrdili da niti jedna od tih osoba nije kršila propisanu mjeru. Dodao je da se građani dosta dobro drže ali i pozvao ih na još odgovornije ponašanje. Prema riječima Kapulara odlazak u neki od tržnih centara jer je tamo akcija ne može biti razlog za traženje propusnice.