Potpisani vrijedni projekti u okviru prekogranične suradnje

VINKOVCI, U okviru prekogranične suradnje projekata s Srbijom u Vinkovcima su potpisana dva ugovora koji će biti sufinancirani sredstvima iz EU fondova. Prvo je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ Tomislav Velić potpisao Ugovor o sufinanciranju po IPA prekograničnom programu Hrvatska-Srbija vrijedan 700.000 eura.

„Radi se o projektu prekogranične suradnje sa Srbijom koji će povećati kvalitetu života osoba s invaliditetom. Projekt je vrijedan 700.000 eura. Od sredstava koja pripadaju „Bubamari“ nabavili smo 4 nova kombija i 3 čamca za prijevoz osoba s invaliditetom. Kombiji će služiti za prijevoz naših korisnika u cijeloj županiji i omogućiti će im da ne ostanu izopćeni u društvu. Čamci će biti proslijeđeni HGSS-nje za potrebe u slučaju nužde ali i za prijevoz naših korisnika. Koristit ćemo isto tako i u terapijske svrhe“, rekao je Vulić.

Iz „Bubamarae“ su ovom prilikom podsjetili kako je to ovoj udruzi sedmi EU projekt,a planiraju nastaviti i dalje. Najavili su i kako će tijekom rujna mjeseca biti upriličeno otvaranje „Bubabara“ u kojem će goste posluživati korisnici udruge. Inače, „Bubamara“ ima preko 1400 korisnika i više od 200 zaposlenih osoba kroz razne projekte.

U Šumariji Vinkovci jučer je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „ForestFlow“ koji se provodi u okviru IPA prekograničnog programa suradnje Hrvatska – Srbija 2007.-2013. Ovaj projekt je četvrti po redu IPA projekt prekogranične suradnje Hrvatskih šuma.

„Projekt „ForestFlow“ vrijedan je 1,4 milijuna eura s financiranjem EU od 85 posto. Pola sredstava biti će realizirano u Hrvatskoj, a pola u Srbiji. Cilj projekta je obnoviti područja oštećena u poplavi 2014. godine i razviti učinkovitije sustave zaštite u slučaju opasnosti od poplava u pograničnom području Vukovarsko-srijemske županije i Srijemskog okruga“, rekao je Pavelić.

Ovo prilikom prezentiran je i projekt pod nazivom Naturavita –  Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko – dravskoj regiji“vrijednosti 48 milijuna eura. Početak realizacije ovoga projekta, koji će trajati pet godina, očekuje se od 1. siječnja 2017. godine. Svečanosti potpisivanja oba ugovora nazočio je i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić.

„Mlada smo članica EU i nemamo iskustva, Ipak, rezultati nakon pola tekuće godine bolji su nego u cijeloj prošloj godini. Problem je u projektnoj dokumentaciji i to treba pripremiti. Očekujem da za godinu-dvije bude bolje jer imamo 10,7 milijardi eura na raspolaganju u fondovima EU“, rekao je Tolušić.

IVAN MATIĆ