Posljednji pozdrav vukovarskoj ratnoj heroini Vesni Bosanac

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata pokopana je ratna i poslije ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac koja je preminula u noći 20/21 ožujak. Bosanac, koja je jedan od simbola Domovinskog rata, na vječni počinak ispraćena je iz vukovarske bolnice koja joj je svih proteklih godina predstavljala drugi dom. Vesnu Bosanac su u šutnji i molitvi ispratili brojni liječnici i medicinsko osoblje vukovarske bolnice. Iz dvorišta vukovarske bolnice kovčeg s tijelom Vesne Bosanac prevezen je na Memorijalno groblje gdje je i pokopana.

„Bila je to velika žena i osoba koja je najzaslužnija za obnovu, organizaciju i funkcioniranje bolnice. Imala je poseban odnos prema djelatnicima i svima koji su joj se obratili za bilo što. Ostali smo bez jedne iznimne žene“, rekao je ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Anto Blažanović.

Na posljednji ispraćaj svojoj dugogodišnjoj suradnici došao je i izv. prof. dr. sc. Siniša Maslovara, dr.med. specijalist otorinolaringolog i audiolog koji je više od 20 godina bio zamjenik ravnatelja vukovarske bolnice. Sve te godine ravnateljica je bila Vesna Bosanac.

“Doktorica je umrla, ali će za nas ostati uvijek živa. Uvijek ćemo je se sjećati kao simbola humanosti i etičnosti. I ova će bolnica, koju je ona podigla iz ruševina, zauvijek svjedočiti o svemu što je učinila. Pamtit ćemo ju po svemu što je učinila u ratu, ali i u miru”, rekao je Maslovara.

Govoreći o smrti vukovarske heroine gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako odlazak Vesne Bosanac predstavlja velik gubitak za sve Vukovarce ali i sve Hrvate.

“Svi zajedno bili smo svjedoci njezine ustrajnosti, hrabrosti i humanosti, njezina duha i volje koja je i nakon neizbrisivih tragova ratnih razaranja, teške borbe za svakoga ranjenika, nezamislive boli i traume ratnog zatočeništva, pronašla duboku i veliku snagu za stvaranje bolje sutra. Živjela je za svoj poziv čitavog života vođena osjećajem odgovornosti, ulagala je nadljudske napore u nemogućim uvjetima, pronalazila rješenja gdje ih je bilo gotovo nemoguće pronaći”, rekao je Penava.

Na komemorativnom skupu u Hrvatskom domu govorio je i župan Damir Dekanić koji je rekao kako je Vesna Bosanac ostavila neizbrisiv trag u povijesti grada i u srcima svih onih ranjenih, bolesnih i potrebitih o kojima je nadljudskim naporom skrbila u nemogućim uvjetima.

“Kroz bolnicu je u to vrijeme prošlo dvije i pol tisuće ranjenika, a doktorica Bosanac brinula je za sve njih često bez dovoljno vode, hrane, lijekova i medicinskog materijala. Bila je izuzetno hrabra i skromna žena. Doktorica Bosanac bila je jedna od onih koji, ma kako teško bilo, ni u jednom trenutku ne odustaju od vjere u čovjeka, od svog liječničkog poziva i Hipokratove zakletve koju je dala davne 1973. godine. Nije odustala niti nakon što je grad pao, a JNA ušla u bolnicu”, rekao je Dekanić.

Na pokopu Vesne Bosanac bili su I ministri Tomo Medved, Vili Beroš, i Mario Banožić ali i niz drugih predstavnika državnih i lokalnih vlasti. Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako će glas doktorice Bosanac i apeli koje je slala iz okupiranog Vukovara ostati zauvijek u kolektivnom sjećanju naroda.

“Neumorno je i nakon patnje koju je proživjela u bolnici u Vukovaru, nakon što je bila zatočena, preuzela inicijativu, živjela je za svoj Vukovar. Ovdje je po povratku u Vukovar uložila ogromnu energiju kako bi ponovno vratila bolnicu, oživjela ju i to je sada bolnica koja posjeduje u svojoj funkciji sposobnost održivosti zdravstvenog sustava, a s druge strane ne smijemo zanemariti niti onaj segment memorijalne poziciji čiji je neodvojiv dio i sama doktorica Bosanac”, kazao je Medved.

Ispred obitelji Bosanac okupljenima se na komemoraciji obratila se obiteljska prijateljica Jasna Hodak koja je između ostaloga zahvalila Vesni Bosanac jer je ona bila ne samo mama i baka.

“Bila je otvorena za pomoć kome je bilo potrebno bilo da se radi o ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Uvijek bi došla jer je nekome bila potrebna. Kada bi ona došla znali smo da sutra više nećemo biti bolesni, da sutra nema temperature, da ćemo sutra biti zdravi. Njen život s nama nije bio slučajan, on je bio njen odabir”, rekla je Hodak.