Pored škole Ivana Mažuranća nikao voćnjak starih sorti voća

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U suradnji vinkovačkog Mjesnog odbora Lenije i Osnovne škole Ivana Mažuranića, na livadi uza samu školu zasađen je mali voćnjak sa starim voćnim sadnicama jabuka, krušaka, trešanja, a zasađeno je i nekoliko stabala oraha.

„Gledajući ovu neiskorištenu površinu niz godina došli smo na ideju da u suradnji s osnovnom školom posadimo park starih voćnih vrsta kako bi djeca vidjela kako izgledaju naše autohtone voćne vrste i da nisu sve jabuke od kilogram i pol“, kazao je predsjednik Mjesnog odbora Lenije Dalibor Šandrk.

Po njegovim riječima, misao vodilja cijelog projekta je bila da se djeca upoznaju sa svim fazama rasta voćke kako bi vidjeli cijeli proces nastanka voća koje jedu.

„Ovo je hvale vrijedna inicijativa gdje će se djeca upoznat s tradicionalnim vrstama voća i naučit kako se ophoditi prema biljkama i znati se upoznati s onime što pruža ova bogata slavonska zemlja“, kazao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić koji se također pridužio ovoj akciji.

Nije izostala niti nazočnost učenika nižih razreda škole Ivana Mažuranića koji su sa svojim nastavnicama izašli iz učionica kako bi vidjeli sadnju voćki, a neki od njih i sami u njoj sudjelovali.