Položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak počasti za trojicu poginulih pripadnika HOS-a

Foto: Đuro Karalić

U spomen na članove HOS-a Darka Rušanca, Vladu Kneževića i Ivicu Bošnjaka, poginule 1. ožujka 1992. u nerazjašnjenoj eksploziji u podrumu Omladinskog doma u središtu Vinkovaca, vijence su podno Spomenika hrvatskim braniteljima u Vinkovcima položili i svijeće zapalili njihovi suborci, članovi obitelji, izaslanstva HSP-a, Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vinkovaca s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

“Sve zločine treba do kraja istražiti i krivce privesti pravdi. Danas bih zahvalio svima koji su kroz Hrvatske obrambene snage branili našu domovinu i naš grad, pogotovo onima koji su dali najvrjednije što su imali, svoje živote”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Predsjednik Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” iz Vinkovaca Ivica Zupković rekao je kako za ubojstvo tri pripadnika HOS-a i dizanje Omladinskog doma u zrak još uvijek nitko nije odgovarao.

„Dignuti smo u zrak, ali ne od srpske strane nego od hrvatske. Imamo saznanja tko bi to mogao biti i oni moraju odgovarati za ono što su napravili. Institucije nisu odradile svoje posao i smeta mi kada se uloga vinkovačkog HOS-a u ratu pokušava umanjiti. Mi smo bili ozbiljna bojna koja je imala četiri satnije, ustrojenu vezu, ustrojen sanitet…”, kazao je Ivica Zupković.

Po njegovim riječima, kroz vinkovački HOS prošlo je 1.087 ljudi, a život je izgubilo njih 38.

Molitvu za poginule molio je župnik vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona, Damir Stanić.