Poljoprivrednicima kroz poticajne mjere 800.000 kuna

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, Zamjenici gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić i Marijan Pavliček uručili su ugovore poljoprivrednicima koji su ostvarili potporu iz Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi za 2019. godinu. Kako je rečenoprogramom bespovratnih potpora u poljoprivredi na području Vukovara ove je godine osigurano 800.000 kuna, a potpore se daju u 11 kategorija. Sufinanciranje iznosi od 50 do 80 posto ovisno o mjeri, a najveće je zanimanje za nabavku mehanizacije i opreme, staklenika i plastenika. Poticaje je dobilo 59 poljoprivrednih proizvođača s područja Grada Vukovara.

 „Od 2015. godine kada smo krenuli s ovim Programom, pratimo podizanje iznosa sredstava koji je namijenjen poljoprivrednicima, tako da smo od 2015. godine kada je za ovu namjenu bilo osigurano tek 48 tisuća kuna, došli do današnjeg iznosa od gotovo 800.000 kuna. To nije kraj, sljedeće godine nastavljamo s mjerama poticanja poljoprivrednika, uz paralelno postojeće mjere za poticanje poduzetnika, a sukladno tome nadamo se i povećanju broja radnih mjesta“, rekla je Mujkić.

Dodala je i kako su svi napori gradske uprave usmjereni na poticanje gospodarstva tako da osim kroz aktivno poticanje poljoprivrede postoje i dvije zadruge – Vukovarska vina i Vrhunsko vukovarsko putem kojih se nastoji gradskim proizvođačima osigurati plasman na tržište.

Program sadrži 11 mjera putem kojih Grad Vukovar sufinancira dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranje usjeva, nasada i stoke, nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova, selekcioniranih matica, rojeva, košnica, pčelarske opreme i prihrane za pčele, analizu tla i poduzimanje mjera za poboljšanje kvalitete poljoprivrednih površina, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, opremanje gospodarskih objekata  i slično. Od 2015. godine, zaključno s 2019. godinom, ukupan iznos bespovratnih potpora u poljoprivredi iznosi preko 2 milijuna kuna.