Poljoprivreda i poljoprivrednici moraju se prilagođavati klimatskim promjenama

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Pod nazivom „Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“ u vukovarskom Hotelu Lav započeo je trodnevni 11. Međunarodni znanstveno-stručni skup. Predsjednik znanstvenog odbora skupa Daniel Jug rekao je kako cijela svjetska zajednica, a sve više i stručna, izvlači zaključke na temelju onoga što kaže znanost.

„Ide se u smjeru toga da se moramo prilagoditi klimatskim promjenama koje nas određuju i koje određuju i našu budućnost. Između ostaloga klimatske promjene određuju i kako ćemo i koliko proizvoditi hrane ali i koliko će one intenzivno utjecati na oblike našeg djelovanja, življenja“, rekao je Jug.

Govoreći o izazovima s kojima se suočavaju hrvatski poljorpivrednici danas kada je riječ o klimatskim promjenama Jug je rekao kako će poljoprivrednici morati pratiti prilagođavanje klimatskim promjenama kao i da hrvatska ministarstva moraju slušati struku i moraju prilagoditi svoje programe te to prenijeti na djelovanje na niže razine.

„To je nije pitanje hoće li, žele li ili ne, dakle nije stvar odabira, nego je to stvar činjenice da se moramo prilagoditi ili nas neće biti kao takvih. Hrvatska već radi neke smjernice u prilagodbi klimatskim promjenama i na tome treba još puno raditi. To su promjene koje se ne donose danas pa zauvijek. To su vrlo intenzivne i burne promjene koje se odvijaju svakodnevno. Kontinuirano usklađivanje sa spoznajama koje se mijenjaju iz dana u dan, u tom smjeru moraju ići promjene“, rekao je Jug.