Policija izvijestila o nizu prometnih nesreća kao i dragovoljnim predajama oružja

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakinjom iz Županje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“. Naime, osumnjičena je 3. siječnja napustila mjesto određene samoizolacije te u 18,45 sati pristupila izlaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Županja, iako joj je zbog oboljenja od Covid-19 određena mjera liječenja u kući do 5. siječnja, čime je dovela u opasnost od širenja zarazne bolesti. Protiv 19-godišnjakinje policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu.

U protekla dva tjedna, od 1. do 16. siječnja, policijski službenici protueksplozijske zaštite postupali su u tri prijave namjere za dragovoljnu predaju oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava te pet dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

U tri slučaja dragovoljne predaje građani koji su željeli ostati anonimni predali su policijskim službenicima ukupno dvije ručne bombe, 0,2 kg eksploziva, 120 komada različitih pirotehničkih sredstava i dva komada streljiva kalibra 20 mm.

Također, policijski službenici su s pet lokacija na siguran način izuzeli ukupno dvije poluautomatske puške, dva raketna bacača (tzv. „zolje“), pet tromblonskih mina, jednu sapnicu raketnog motora višecijevnog bacača raketa, jednu ručnu bombu, jedno streljivo kalibra 20 mm, 20 komada lovačkog streljiva kalibra 16 mm te 2.010 komada puščanog streljiva, a koje su građani pronašli prilikom građevinskih i poljoprivrednih radova te u devastiranoj garaži.

Tijekom vikenda, od 14. do 16. siječnja na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je devet prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i sedam prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Oko 8,45 sati 14. siječnja na raskrižju državne ceste Trpinja-Klisa i županijske ceste Bobota-Vera, 47-godišnjak je teretnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu osječkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak. Od siline udara, osobni automobil odbačen je na zelenu površinu gdje je udario u željezni nosač na kojem se nalazi uređaj za nadzor brzine kretanja vozila, vlasništvo Ministarstva unutarnjih poslova. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđen 20-godišnji putnik u osobnom automobilu.

Istog dana u 19,05 sati u Dugoj ulici u Vinkovcima, 20-godišnji vozač osobnog automobila nije se približavao obilježenom pješačkom prijelazu sigurnosnom brzinom da u svakom trenutku može zaustaviti vozilo ispred obilježenog pješačkog prijelaza i propustiti pješake uslijed čega je na obilježenom pješačkom prijelazu udario 45-godišnju pješakinju koja je zadobila teške tjelesne ozljede. Protiv 20-godišnjaka policija će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“.

Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se u Marincima, Cerni, Vukovaru (2), Županji (2) i Tovarniku.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli devet vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 1,71 g/kg zabilježena je kod 41-godišnjeg vozača u Vukovaru.

Stacionarne kamere zabilježile su 14 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na državnoj cesti kod Gradišta.

Uzrok većine prometnih nesreća su nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.