57. Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna pod geslom”Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!”

Foto: Đuro Karalić

57. Vinkovačke jeseni održat će se od 9. do 18. rujna, a tematski će biti vezane uz stih “Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!”, odlučeno je na danas održanoj sjednici Organizacijskog odbora manifestacije.

„Nadam se kako ćemo 57. Vinkovačke jeseni dočekati bez pandemije i kako ćemo ovu našu manifestaciju vratiti na one razine na koje smo navikli. Folklorne večeri započinju u petak 9. rujna, a one glavne priredbe na programu
su za vikend od 16. do 18. rujna. Zahvalio bi ovom prilikom svima koji rade na očuvanju naše tradicijske baštine, a samim time i Vinkovačkih jeseni. Tu prije svega mislim na naša županijska kulturno-umjetnička društva i sam ZAKUD koji uvelike pridonose da Jeseni opstaju i rastu. Napomenuo bi kako će, uz kulturni i tradicijski, Vinkovačke jeseni i ove godine građanima i gostima ponuditi i onaj gastro-zabavni dio zbog kojeg su također rado posjećene i nadaleko poznate“, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je kako su Vinkovačke jeseni manifestacija koja je odavno izašla iz okvira grada i županije, koja je poznata i priznata u cijeloj Hrvatskoj i šire, naglasivši kako vjeruje da će ove godine proći bez pandemije, ljepše i bogatije nego ikada prije.

Da je ravnica slavonskomu čovjeku izvor ne samo nadahnuća nego i životnih blagodati, prikazat će scensko uprizorenje svečanoga otvorenja nazvano “Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!”, što je ujedno i tema 57. po redu Vinkovačkih jeseni, pojasnio je autor scenarija i redatelj svečanog otvorenja Marko Sabljaković.

.„Svečano otvorenje, tematski prožeto stihom – Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!, u svojoj sadržajnoj cjelini sjedinit će istinit životni put, odnosno biografiju dječaka rođena koncem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji, s
maštovitošću dramaturških događaja i galerijom likova zastupljenih u književnoj ostavštini Vinkovčanina Josipa Kozarca. Dječakovo odrastanje i roditeljski odgoj o značaju i važnosti obrađivanja zemlje, a potom životni put snažno
obilježen školovanjem u vinkovačkoj gimnaziji, stjecanje visoko obrazovanoga nauka, boravak u rodnome mjestu gdje ukazuje na potrebu, a potom i inicira društveni i kulturni procvat male slavonske sredine te nastavak rada i nauka o
poljodjelstvu, samo su dio događaja i tema kojima će ovogodišnje svečano otvorenje nastojati zaokupiti pažnju gledatelja“, kazao je Sabljaković.

Navedene događaje, dodaje, scenski će prožeti mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata, običaja i motiva iz tradicijskoga života te bogatstvo narodnog ruha, ali i suvremen pristup scenografskom vizualnom identitetu scenskoga prostora.

Foto: Grad Vinkovci