Pola stoljeća Judo kluba Vinkovci u kojem su stasavali brojni osvajači medalja među kojima i svjetska prvakinja Barbara Matić

Foto: Đuro Karalić

Judo klub Vinkovci nizom događanja ove će godine obilježiti 50 godina postojanja i uspješnog djelovanja, a da je riječ iznimnim ostvarenjima u hrvatskim, europskih pa i svjetskim razmjerima s obzirom na titulu svjetske prvakinje Barbare Matić, posvjedočeno je i na konferenciji za novinare održanoj danas u prostorijama kluba na kojoj je predstavljena i Soba trofeja u kojoj se nalaze najvrjedniji trofeji vinkovačkih judaša i judašica.

O počecima djelovanja kluba govorio je jedna od njegovih utemeljitelja Josip Petrinović podsjetivši na velike zasluge prof. Milana Bašića s kojim je u Gimnaziji Petrinović pokrenuo judo klub prije pola stoljeća. “Ljerka Prakaturović je tih godina postala prvakinja Hrvatske i Jugoslavije i to je bila inicijalna igla da se stvore uvjeti kako bi se počelo raditi”, rekao je Petrinović.

Dugogodišnji predsjednik Judo kluba Vinkovci i počasni predsjednik Hrvatskog judo saveza Tomislav Čuljak naveo je kako su judaši i judašice Judo kluba Vinkovci u razdoblju do Domovinskog rata osvojili 78 odličja na razini Republike Hrvatske, a na razini Jugoslavije 11 odličja od kojih dva zlata. “U tom razdoblju su najistaknutiji treneri bili Josip Petrinović i Srećko Sulić, dok je najvrjedniji rezultat ostvarila Tamara Majstorović koja je bila peta na Europskom prvenstvu”, naveo je Čuljak.

“Ono na što sam posebno ponosan je razdoblje nakon Domovinskog rata u kojem smo na Prvenstvima Hrvatske osvojili 364 medalje u pojedinačnoj konkurenciji, imali smo 89 prvaka Hrvatske dok na Prvenstvima Hrvatske u katama osvojili 15 medalja. Ekipno smo osvojili 16 medalja, seniorke su nam bile pet puta prvakinje Hrvatske, a juniorke četiri puta su se penjale na najvišu stepenicu”, podsjetio je na sjajne rezultate Judo kluba Vinkovci Tomislav Čuljak.

Govorio je i glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije Hrvoje Lindi ocijenivši kako bez Judo kluba Vinkovci i Tomislava Čuljka danas ne bi imali svjetsku prvakinju Barbaru Matić, koja je dva puta nastupala za Judo klub Vinkovci. Rekao je i kako Europska judo unija planira otvoriti niz centara za djecu i mlade, a jedan od centara nalazio bi se i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. „Olimpijski odbor će na sljedećoj sjednici svog Vijeća donijeti odluku o njihovom osnivanju te se tako trudimo doprinijeti razvoju juda u budućnosti”, kazao je Lindi.

Na vrijednom jubileju čestitao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručivši kako je Grad Vinkovci i dalje biti iza Judo kluba Vinkovci. “Okružje koje se stvorilo oko Judo kluba Vinkovci obiteljsko je okružje, a kroz klub su prošli brojni naraštaji Vinkovčana”, kazao je Bosančić dodajući kako je ponosan što Vinkovci danas imaju tako uspješan klub kao što je Judo klub Vinkovci.

Podršku djelovanju Judo kluba Vinkovci izrazio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako je judo klub sport u kojem nema novaca, a ima puno odricanja te je iznimno vrijedno kada u takvom sportu ostvarite izvanredne rezultate. “A Judo klub Vinkovci je toliko toga značajnog ostvario”, poručio je Dekanić rekavši kako podržava ideju o gradnjijudo kampa u Vukovarsko-srijemske županije, a nakon što on bude napravljen, “samo je nebo granica”, kazao je župan Dekanić.