Pola stoljeća Dječjih vinkovačkih jeseni; u svečanom mimohodu u 10 sati središtem grada proći će 38 folklornih skupina

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Pola stoljeća postojanja obilježit će danas svečanim mimohodom kroz središte Vinkovaca Dječje vinkovačke jeseni s početkom u 10 sati. Pedesetogodišnjoj tradiciji u čast predstavit će se 38 kulturno umjetničkih društava s dostojnim nasljednicima bogate im baštine i potvrditi ljubav i poštovanje prema tradiciji koju su im od rođenja usadili naši stari.

Uz grb manifestacije, svečanu povorku s oko 2500 mališana u narodnim nošnjama, sukladno tradiciji Vinkovačkih jeseni, predvodit će mali konjanici, otočke i nuštarske mažoretkinje i limena glazba Osječkog puhačkog orkestra.  Uz vukovarsko-srijemske domaćine iz Vinkovaca, Privlake, Gunje, Đurića, Jarmine, Apševaca, Vukovara, Cerića, Otoka, Rajevog Sela, Podgajaca, Iloka, Korođa, Lovasa, Nijemaca, Ivankova, Cerne, Županje, Rokovaca i Andrijaševaca, Đeletovaca, Tovarnika, Starih Mikanovaca, gledateljima će folklor i običaje svoga kraja predstaviti gostujući djevojčice i dječaci iz Bugojna, Gospića, Vela Luke, Strizivojne, Vrlike, Jezera, Slavonskog Broda, Bjelovara i Zagreba, navode iz Vinkovačkih jeseni.

Oj rastiću šušnjati, Aj na livo, Hopa cupa, Bećarci, pučke igre, kandžijanje, poskočice, orit će se ulicama Vinkovaca iz grla malih folkloraša uz zveckanje dukata, tamburu i pocikivanje. Tako po 50. put, čast i zadaću uvesti nas u središnji tjedan najveće europske tradicijske manifestacije imaju i ove godine mali baštinici folklora i tradicijske kulture Lijepe naše.

Nedostajat će samo jedno ime, ono Mladena Kušeca, dječjeg pjesnika i radijskog novinara čija je ljudska i autorska veličina odavno utkana u identitet Malih Jeseni. Prvi puta izostat će i beskrajno nedostajati Mladenove zagonetke, pitalice i pjesme. Najveći dječji folklorni festival vrhunac će doživjeti koncertom u podne za sve klince i klinceze na pozornicu Vinkovačkih jeseni dovodi raspjevanog Luku Nižetića, koji će Vinkovčane i goste zabavljati do ponoći nakon nedjeljnih folklornih večeri.