Folklornim večerima započele 56. Vinkovačke jeseni

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prvom od pet večeri Županijske smotra folklora na kojoj će se predstaviti 50-ak folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije, u Vinkovcima su večeras počele 56. Vinkovačke jeseni, a otvorenim ih je proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Dekanić je Vinkovčanima i njihovim gostima poručio da se u narednih 10 dana zabave i opuste te uživaju u tradicijskoj baštini i narodnim običajima.

Posjetitelje na Trgu bana Josipa Šokčevića pozdravio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić.

“Vinkovačke jeseni svečanost su folklora i tradicijske baštine s kojom se silno ponosimo i želimo je očuvati i sačuvati za naredne naraštaje. Ponosimo se ovime što imamo i uživajmo u pjesmi, plesovima i svemu onome što donose 56. Vinkovačke jeseni”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

Župan Dekanić i gradonačelnik Bosančić do Trga Bana Josipa Šokčevića dovezli su se odjeveni u slavonsko narodno ruho u šokačkoj tradicijskoj kočiji, a dočekao iz je i pozdravio Andrija Matić iz Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije koja je uz Grad Vinkovce organizator Vinkovačkih jeseni.

Čast da otvore folklorne večeri imali su članovi KUD-a “Slavko Janković” iz Šišovaca, jedne od ponajboljih vukovarsko-srijemskih folklornih skupina, a potom su folkorno umijeće pokazale folklorne skupine iz Bošnjaka, Đeletovaca, Rajevog Sela, Novih Jankovaca, Babine Grede, Tovarnika i Prkovaca te KUD “Ljeskovac”iz Vinkovaca koji se predstavio koreografiranim folklorom.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana otvoren je Slavonski sokak na kojem su tradicijske i druge proizvode izložili brojni obrti, OPG-ovi i udruge, dok je u Dugoj ulici zaživio Vinski sokak s ponudom domaćih vinarija. Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića pod geslom “Ide dika, kapu najerio”.