Pokladni jahači projahali Privlakom uz veselu pjesmu i topot konja

Foto: Đuro Karalić

Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka ali se običaj, iako je vezan uz naselja uz granicu, iza Domovinskog rata proširio i na druga naselja diljem Slavonije, Baranje i Srijema, u mjestima u kojima nikada nije postojao.

Ovogodišnji niz pokladnih jahanja od blagdana Sveta ti kralja do početka korizme, nastavljen je ove subote pokladnim jahanjem u Privlaci kojom su projahali brojni jahači koji su obišli četiri postaje u selu na kojima su tradicionalno bili bogato pogošćeni jelom i pićem.

“Biti domaćin je jedan velika čast, ponos i dika, a želja nam je da sve to prenesemo na mlađe naraštaje, a hvala dragom Bogu ima ih”, kazao je Martin Antolović, jedan od domaćina pokladnim jahačima u Privlaci koje je okupila Konjička udruga Privlaka.

Antolović se prisjeća kako je na prvom pokladnom jahanju u Privlaci organiziranom prije petnaestak godina bilo samo 11 konjanika u organizaciji privlačkog KUD-a. “Imam kod kuće pet konja, a želim još jednog. Ako Bog da na ovogodišnje Vinkovačke jeseni doći ću sa četveropregom. To mi je jako velika želja”, kaže ovaj Privlačanin čijem su domaćinstvu jahači, među kojima je bilo i jahačica, uzvratili slavonskom i bećarskom pjesmom.

Foto: Đuro Karalić