Poklade ovoga vikenda na svome vrhuncu

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački karneval bliži se svome vrhuncu koji će do izražaja doći u nedjelju kada će gradskim ulicama proći pokladna povorka s oko 800 sudionika. Događanja u sklopu pokladnog vikenda koji je pred nama započinju već večeras kada će se u pješačkoj zoni u središtu grada s početkom u 18 sati izabrati ovogodišnji Pokladni gradonačelnik.

Nakon izbora, slijedi svečano proglašenje uz preuzimanje ključeva od predstavnika gradske vlasti, koji će na četiri dana (do utorka 28. veljače) na prinudni godišnji odmor. U zabavnom dijelu programa nastupit će Folklorni ansambl Lisinski, Plesni studio D&D, te Amatersko kazalište Nova scena iz Vinkovaca.

Program se, nakon toga seli u Vanilla club u kojem će se upriličiti Veliki maskenbal za odrasle. Između ostaloga, na najvećem partyju pod maskama izabrat će se najbolja maska, koja će s Pokladnim gradonačelnikom, ali i pobjedničkom skupinom Pokladne povorke, sljedeće godine zastupati Vinkovački karneval u Rijeci ili Opatiji. Za sve sudionike pod maskama organizatori su osigurali još bogatih nagrada, a između njih će biti i noćenje za dvije osobe u Turističkom naselju Stari podrumi u Iloku, kao i poklon paketi Iločkih podruma. Dobru zabavu u Vanilla clubu jamči Orion full band.

Dva dana kasnije, u nedjelju, slijedi vrhunac Vinkovačkog karnevala. Više od 20 skupina s preko 800 sudionika, što je rekordan broj u povijesti Vinkovačkog karnevala, prodefilirat će Pješačkom zonom, predvođeni Pokladnim gradonačelnikom, mažoretkinjama, ali i pobjednicima prošlogodišnjeg karnevala, Dječjim vrtićem Bajka. U Pokladnoj povorci naći će se srednje i osnovne škole, vrtići i udruge iz Vinkovaca, ali i iz Nuštra, Antunovca i Vukojevaca. Pobjednik ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Vinkovačkog karnevala, odnosno Pokladne povorke, osvojit će nagradno putovanje na karneval u Rijeku ili Opatiju sljedeće godine.

Veselo će biti ovoga vikenda i u drugim gradovima i mjstima Vukovarsko-srijemske županije. U sklopu 50. šokačkog sijela pokladna povorka proći će također u nedjelju ulicama Županje. Ne zaostaju ni Nuštarci svojim tradicionalnim pokladama koje će ovoga vikenda razveseliti stanovnike toga mjesta.