Ivan Bosančić: U proteklih pet godina u Vinkovce privučeno gotovo 1,5 milijardi kuna za provedbu različitih projekata

Foto: Grad Vinkovci

Vinkovci u srijedu 20. srpnja slave Dan grada i blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Ilije, tom prigodom razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem.

Sveti Ilija je pred vratima, godina dana je brzo prošla. Koje bi događaje izdvojili kao one koji su obilježili ovaj period?

Vinkovci su grad koji se svakodnevno mijenja i u kojem se stalno nešto događa, teško je stoga bilo što izdvojiti. No, sigurno da je odluka Vlade RH o darivanju zemljišta za proširenje zone Zalužje od ogromnog značaja za daljnji razvoj i napredak grada u gospodarskom smislu. Druga velika stvar je završetak projekta Aglomeracije kojim su otklonjeni problemi s odvodnjom, naročito u rubnim dijelovima grada, a velik broj gradskih ulica opremljeno je kompletnom komunalnom infrastrukturom. U odnosu na prije godinu dana možemo vidjeti i velike promjene na zgradi naše nove knjižnice gdje su radovi u odmakloj fazi. Također, provedbom projekta Panonnia Gourmet i otvorenjem Šokačkog stana osigurali smo preduvjete za razvoj turizma i dodatnu promociju naše bogate gastronomske baštine.

Ove godine Dan grada dočekujete s petogodišnjim gradonačelničkim iskustvom. Vinkovci su od te 2017. godine, kada ste postali gradonačelnikom, napredovali u svakom pogledu. Ipak, najviše je odjeknula vijest o rekordnom rastu gospodarstva.

Tijekom proteklih pet godina vinkovačko gospodarstvo ostvarilo je snažan gospodarski uzlet prema svim ključnim pokazateljima i to je ono što nas najviše veseli. Ukupno gledajući prihode vinkovački tvrtki, oni su u 2021. godini došli na rekordnih 5 milijardi i 620 milijun kuna što je za 42,7% više nego prije 2017. U Vinkovcima je neto prosječna mjesečna plaća u tvrtkama porasla s 3.999 kuna iz 2017. godine na 5.026 kuna u 2021. godini, što čini rast od visokih 25,7%. U proteklom petogodišnjem razdoblju rastao je i broj novootvorenih tvrtki u gradu, s ukupno 610 na 756. Vinkovački proizvodi prepoznati su i na međunarodnom tržištu roba i usluga što potvrđuje rast izvoznika za 30%. Naravno da sve zasluge za ovakve rezultate idu našim gospodarstvenicima, a mi se trudimo kako bi im osigurali potporu i što bolje uvijete za rad. S tim ciljem izgrađen je Poduzetnički inkubator u kojem je već u prvoj godini poslovanja bilo popunjeno svih 18 raspoloživih poslovnih prostora i otvoreno 50 novih radnih mjesta. U Vinkovcima je otvoren i Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, prvi takvoga tipa u Hrvatskoj koji osposobljava kadrove za vrlo tražena zanimanja na tržištu rada. Moram napomenuti i kako smo u posljednje tri godine kroz potpore uložili 5,4 milijuna kuna u 360 poslovnih subjekata u kojima svakodnevno radi preko 1.000 zaposlenika, a Vinkovci su i jedini grad u Hrvatskoj koji je svoje potpore poduzetnicima vezao uz obvezu povećanja plaća zaposlenicima za 10%.

Projekt Vinkovačka obitelj, na koji ste stavili naglasak od samih početaka vašeg gradonačelničkog mandata, još uvijek je aktivan i predstavlja potporu građanima od rođenja do umirovljeničkih dana.

Uz naknade za novorođenčad, sufinanciranje boravka djece u vrtiću i financiranje pomoćnika u nastavi te pomoć roditeljima osnovnih i srednjih škola, Grad Vinkovci kroz razne projekte i programe brine i o svojim umirovljenicima i braniteljskoj populaciji, na taj način zaokružena je priča o vinkovačkoj obitelji. Kroz cijeli ovaj period nastojimo uvoditi nove potpore i podizati vrijednosti aktualnih. Tako je jednokratna potpora za svako novorođeno dijete uvećana za 1.000 kuna i sada iznosi 2.000 kuna za svako dijete, podignut je mirovinski cenzus za ostvarivanje prava te sama novčana naknada za isplatu božićnica i uskrsnica umirovljenicima. Uvedena je i isplata jednokratne novčane naknade za sve polaznike prvih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole u iznosu od 1.000 kuna, do sada je podijeljeno ukupno 12.226 bonova u vrijednosti od 500 kuna učenicima od drugog do osmog razreda osnovnih škola za kupovinu obrazovnih materijala, a za više od 300 srednjoškolaca subvencioniran je školski prijevoz. Uvedene su i učeničke stipendije, a broj primatelja studentskih stipendija narastao je za 120% sa 142 na 321 stipendiju.

U posljednjih pet godina Vinkovci su veliko gradilište, a gradska komunalna infrastruktura doživjela je velike promijene.

Prije svega treba napomenuti kako je u proteklih pet godina u Vinkovce privučeno gotovo 1,5 milijardi kuna za provedbu različitih projekata. Suradnjom upravnih odjela i Agencije VIA d.o.o. u tom periodu prijavljeno je više od 150 projekata ukupne vrijednosti preko 350 milijuna kuna. Dobar dio njih odnosi se i na komunalnu infrastrukturu pa možemo reći kako gotovo da i nema ulice i dijela grada gdje se nije nešto radilo, obnavljalo i gradilo. Velik dio prometnih problema u gradu otklonjen je izgradnjom Istočne obilaznice Grada Vinkovaca koja je u promet puštena 2019. godine te uređenjem Ulice Ruđera Boškovića. To su dva velika projekta koji su uistinu promijenili sliku grada. U petogodišnjem periodu odrađeni su i brojni drugi poslovi, izgrađena je javna rasvjeta u 19 ulica te modernizirana u ukupno 345 ulica gdje je zamijenjeno 3 tisuće svjetiljki. Uređeni su kilometri cesta i pješačkih staza u gradskim ulicama, izvršena je i do sada najsveobuhvatnija obnova središnjeg gradskog parka te rekonstrukcija jednog dijela vodoopskrbne mreže. Ne smijemo zaboraviti niti jedan od najvećih gradskih projekata, onaj koji se odnosi na izgradnju nadvožnjaka Borinci i Borinačke ulice u ukupnoj vrijednosti od 80 milijuna kuna, a koji će Borince napokon povezati sa središtem grada.

Sve više je projekata i programa koji ukazuju na to kako Vinkovci ozbiljno razmišljaju u smjeru zelene budućnosti.

Zeleni Vinkovci su okosnica svih naši razmišljanja i planiranja te na razne načine želimo tu ideju uklopiti u svakodnevne aktivnosti. I nije to novina, treba naglasiti kako su Vinkovci među prvima u Hrvatskoj, još 2017. godine, krenuli s promjenom javne rasvjete – danas je 75% javne rasvjete u gradu LED rasvjeta koja štedi energiju i manje zagađuje okoliš. Građanima smo omogućili i da već u svojim domaćinstvima mogu pravilno razvrstavati otpad, kroz dva projekta osigurana je nabavka 7.500 spremnika za odvajanje plastike i 1.700 spremnika za odvajanje biootpada te 1.500 kompostera i 30 edukativnih dječjih setova. Veliki korak ka zelenim i zdravim Vinkovcima učinjen je energetskim obnovama javnih zgrada, prije svega zgrada osnovnih škola i dječjih vrtića. Energetski su obnovljene zgrade dviju osnovnih škola Osnovna škola „Antun Gustav Matoš“ i Osnovna škola Vladimira Nazora, zgrada Hrvatskog sokola i zgrada Arhiva te tri objekta Dječjeg vrtića Vinkovci. Nakon postavljanja tabli upozorenja na kritičnim lokacijama, uskoro kreće i projekt sanacije divljih odlagališta otpada koji uz čišćenje podrazumijeva i postavljanje video nadzora na odlagalištima i to je još jedan važan korak u borbi za čist i zdrav okoliš. Čist zrak i zdrav okoliš ovisi i o prometu koji je jedan od glavnih izvora klimatskih promjena i onečišćenja zraka, iz tog razloga realiziran je veliki projekt nabave 7 novih gradskih autobusa za Polet, koji imaju najmodernije motore i punu manje zagađuju od drugih autobusa na našim cestama. Građani od nedavno na raspolaganju imaju i u potpunosti ekološke način prijevoza. Na tri lokacije u gradu postavljeno je 18 bicikala unutar sustava javnih bicikala, a na 14 lokacija čak 150 romobila.

I. Matić