Pojačane aktivnosti prometne policije u Vinkovcima

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, PU Vukovarsko – srijemske izvijestila je kako se tijekom proteklog tjedna (od 20.-26. siječnja) na području Postaje prometne policije Vinkovci dogodilo pet prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena, dok je u ostalim prometnim nesrećama nastupila samo materijalna šteta.

“Policijski službenici nastavljaju s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u koje ubrajamo: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela”, navode iz PU.

Dodaju i kako su protekli tjedan vinkovački policajci ukupno utvrdili i procesuirali 187 prekršaj, od čega:

9 – prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini od 3,08 g/kg,

64 – prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je 195 km/h na autocesti Zagreb-Lipovac, dok je u naseljenom mjestu najveća prekoračena brzina bila 127 km/h

39 – prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

10 – prekršaja nepropisnog korištenja mobitela,

65 – ostali prekršaji.

Policijski službenici su zbog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja uhitili tri vozača, te su provedena tri žurna prekršaja postupka protiv vozača:

Prilikom nadzora i kontrole prometa 22. siječnja, oko 10 sati u Dugoj ulici u Vinkovcima, zatečen je 40-godišnjak iz Vinkovaca koji je upravljao osobnim automobilom „VW“ vinkovačkih registracijskih oznaka te prilikom nadzora i uvidom u evidencije utvrđeno je da je vozaču oduzeta vozačka dozvola. Kako je 40-godišnjak vozač-recidivist u činjenju istih ili slični prekršaja, te je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, uhićen je i priveden pred Općinski sud u Vinkovcima, gdje je nakon provedenog žurnog prekršajnog postupka proglašen krivim. Presudom mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 dana. 40-godišnjaku je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.

24. siječnja oko 22,30 sati, prilikom nadzora i kontrole prometa kod kružnog toka u Nuštru zatečen je 36-godišnjak Vinkovaca koji je upravljao osobnim automobilom „Renault“ bez registracijskih oznaka. Provjerom u službenim evidencijama utvrđeno je kako 36-godišnjak upravlja vozilom prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita) na upravljanje motornim vozilom, koje nije bilo registrirano niti osigurano, a ujedno je utvrđeno kako je već kažnjavan zbog činjenja istih ili sličnih prekršaja. Također, 36-godišnjak se odbio podvrgnuti ispitivanju alkoholiziranosti. S obzirom da je prijetila opasnost kako će nastaviti s činjenjem prekršaja, 36-godišnjak je uhićen i priveden pred Općinski sud u Vinkovcima gdje je nakon provedenog žurnog prekršajnog postupka proglašen krivim. Presudom je 36-godišnjaku izrečena kazna zatvora u trajanju od 18 dana i novčana kazna od sedam tisuća kuna. 36-godišnjaku je izrečena i zaštitna mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.

26. siječnja oko 00,10 sati u Ivankovu, na trgu Bana Jelačića, u kontroli prometa zatečen je 51-godišnjak iz Ivankova koji je upravljao osobnim automobilom „VW Golf“ vinkovačkih registracijskih oznaka. Alkotestiranjem utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu od 3,08 g/kg. 51-godišnjaku je izdana naredba o smještanju u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva u trajanju do 12 sati. Protiv vozača je podnijet optužni prijedlog te je predloženo izricanje novčane kazne u iznosu od 11 do 21 tisuća kuna ili kazne zatvora u trajanju do 60 dana i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Isto tako za izdvojiti je postupanja prema vozačima koju su prekoračili dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu preko 50 km/h više od dopuštene brzine kretanja i to u Rokovcima, gdje je izmjereno prekoračenje od 127 km/h, u Slakovcima 103 km/h, u Jarmini od 101 km/h. Svim vozačima na mjestu zatjecanja izdani su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 10 tisuća kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.