Podrum Marija: Kad se zavole Iločanka i Vinkovčanin nastaju dobra vina

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Za Podrum Marija u Radićevoj ulici u Iloku zna svaki ljubitelj kvalitetne vinske kapljice bez obzira prija li mu više graševina ili traminac, ili pak više voli rose ili crnu frankovku od koje Monika i Domagoj Živković, Iločanka i Vinkovčanin u višegodišnjem skladnom braku, prave crno vino Šokicu. A vino se u Podrumu Marija, nazvanom po Monikinoj majci, pravi već pet naraštaja!

Ove godine Živkovići se mogu pohvaliti i novim, rose vinom, nazvanom po strarijoj kćerki Ani.

„Kako se vinarija zove Marija, po mojoj pokojnoj majci, a i mlađa kći mi se zove Marija, odlučili smo jedno vino brendirati po starijoj kćeri“, kaže Monika dodajući kako se nada da će se kćeri kao šesti naraštaj baviti vinogradrstvom i proizvodnjom vina kojega Podrum Marija godišnje proizvede oko 15-tak tisuća litara i to s 3,5 hektara vinograda zasađenih na Principovcu.

Sve proizvedene količine Živkovići utrže uglavnom na području Vukovarsko-srijemske županije, a kako kažu, polako se probijaju i na tržišta izvan Slavonije.

“Ključ je kvaliteta. U našem podrumu kod same prerade grožđa koristimo hladnu stabilizaciju putem frigo uređaja gdje imamo kontrolirano vrenje uz temeperaturu od 15-16 stupnjeva kod samog vrenja i fermentacije tako da sve arome ostaju u vinu, a vino zadržava puni okus“, napominje Domagoj.

Iako cijela obitelj živi u Vinkovcima, poslovanje u podrumu u Iloku odvija se bez problema ističu, dodajući kako o svemu u podrumu brine stalno uposleni podrumar, a preko vikenda i Monika i Domagoj su u Iloku, a po potrebi i češće. A kako bi zadržali postojeću razinu proizvodnje i kvalitete vina te je podigli i još malo više, Živkovići namjeravaju ući u investicije te osuvremeniti proizvodnju i obnoviti vinograd i to uz pomoć Vinske omotnice. Do sada je ova vinska obitelj koristila Mjere 6. i 9. za izgradnju kušaonice i plasman proizvoda na tržište.

“Jednostavno morate ići u korak s vremenom i ulagati u razvoj i proizvodnju”, zaključjuje Monika Živković.