Podignuta kaznena prijava protiv 51 časnika bivše JNA za ratne zločine u Vukovaru i okolnim selima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskoj gradskoj vijećnici danas je održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić govorili o podignutoj kaznenoj prijavi protiv 51 pripadnika bivše JNA. Kako je rečeno u kaznenoj prijavi su imena 51 vojnih osoba, od general pukovnika do kapetana, koji se sumnjiče za počinjenje ratne zločine u Vukovaru i okolici tijekom 1991. godine.

Josić je rekao kako su se s tim trebale baviti neke druge institucije, a ne da kaznenu prijavu podižu Grad Vukovar i Centar dr. Ivan Šreter ali i da to ne čudi te podsjetio kako je popis 2717 žrtava Vukovara napravila Crkva a ne država.

„Ako je jedna civilna udruga u godinu dana mogla doći do ovoliko dokaza, a sve su to dokumenti sa suđenja u Haagu, Srbiji i Hrvatskoj, onda je to mogla napraviti i država i pobrinuti se da podigne optužnicu i osudi vrh JNA. Zna se da je sa svime što se događalo 1991. u Vukovaru i okolici rukovodila JNA i da su oni izdavali zapovjedi. Sada ćemo vidjeti što će DORH napraviti, hoće li podignuti optužnicu ili će ona završiti u nekoj ladici. Žalosno je da se danas ratni stradalnici moraju zahvaliti Haagu ili Srbiji što su osudili nekoga za počinjene zločine u Vukovaru, na Ovčari ili Lovasu jer to Hrvatska nije mogla“, rekao je Josić.

Govoreći po podignutoj kaznenoj prijavi Penava je rekao da nije normalno da za grad koji je sravnjen sa zemljom, gdje je 2717 mrtvih, 1800 stradalih civila nitko od glavnih i odgovornih nije reagirao. Podsjetio je i na prosvjed koji je održan 2018. godine na kojem se ukazalo na ratne zločine u Vukovaru rekavši kako je od tada prošlo pet godina te da tijekom tog vremena ništa nije napravljeno.

„U Hrvatskoj su odgovarali pripadnici hrvatskih postrojbi za Loru, osuđeni su Đuro Brodarac, Tomislav Merčep, Branimir Glavaš ali nisu osuđeni Veljko Kadijević, Blagoje Adžić i drugi kao niti ostali s ovoga popisa od 51 osobe. Da nije bilo tih likova ne bi ni Glavaš, Merčep i Brodarac morali uzeti oružje. To sve zapravo govori tko upravlja Hrvatskom. Upravo zato molim hrvatski narod da se trgne jer se ove stvari mogu promijeniti samo s Vladom koja će razmišljati hrvatski i biti na tragu vrijednosti Domovinskog rata, a ne da budemo i dalje pijuni na koncu“, rekao je Penava.