Župan Dekanić učenicima u Vinkovcima i mališanima u Vukovaru čitao knjigu Vlak u snijegu i priču Veseli dimnjačar

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VINKOVCI, VUKOVAR, Župan Vukovarsko – srijemske županije, u pratnji gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, danas je s najmlađima u Vinkovcima i Vukovaru obilježio Mjesec hrvatske knjige. Tom je prigodom posjetio vinkovačku OŠ „Ivan Mažuranić„ gdje je učenicima trećih razreda pročitao ulomak iz knjige „Vlak u snijegu“ hrvatskog autora Mate Lovraka koju je, ističe, i sam rado čitao kada je bio dijete. 

„Svi smo čitali tu knjigu i gledali film. Ona razvija dječju maštu, ali i pokazuje što nam život nosi i kakve poruke šalje,  jer život nije idealan. Čitajući knjigu djeca razvijaju maštu, stječu spoznaje  o svijetu u kojem žive i kakav on jest. Smatram kako djeca trebaju gledati slikovnice i knjige, te ih čitati od najranije dobi. Na to ih trebaju  potaknuti i roditelji jer će ih, između ostalog, i čitanje oblikovati tijekom odrastanja“, rekao je Dekanić.

Foto: Vukovarsko – srijemska županija

Dodao je da je poanta priče i u tome da se djeca više drže knjige, a manje mobitela.  Nakon čitanja, djeca i župan su zajedno i zapjevali antologijsku pjesmu iz filma „Vlak u snijegu“ – pod nazivom „Kad se male ruke slože“, a župan im je uručio prigodne paketiće u kojima su se skrivale knjige za djecu, sve redom poznata djela hrvatskih autora. Na kraju su i djeca županu pročitala ulomak  iz knjige „Dnevnik Pauline P.“ jer baš danas se, odmah nakon posjeta u njihovoj školi održalo natjecanje u čitanju. 

„Obožavam čitati knjige, barem pola sata na dan i nikada u knjižnici ne posuđujem istu knjigu. Najdraža knjiga mi je Maša i putovanje“, rekao je učenik Josip Srpak.

Nakon posjete vinkovačkim osnovcima župan Dekanić je u Vukovaru posjetio Dječji vrtić Vukovar 1. gdje je mališanima pročitao priču „Veseli dimnjačar“ autora Zlatka Tomičića“.

„Dok dijete čita knjigu ono zamišlja likove, situacije i događaje. To pobuđuje njihovu maštu i u konačnici inovativnost i socijalizaciju. Sve te prednosti ne pružaju ni mobiteli ni kompjutorske igrice, pa pozivam ne samo naše najmlađe nego i roditelje da puno više vremena posvete čitanju svojim najmlađima, ali i sa svojim najmlađima“, rekao je Dekanić.

Pojasnio je da je baš tu priču odabrao zato što je dimnjačar lik kojega se svi rado sjećamo i svi mi, koliko god se to nazivalo praznovjerjem, kada god vidimo dimnjačara uvijek hvatamo dugme na kaputu – za sreću. 

„To zanimanje danas nije toliko popularno, kao neka druga, no svi mu se radujemo kada ga sretnemo i svima nam uljepša dan, pa će, nadam se, uljepšati i ovaj dan mališanima koji me očekuju“, naglasio je Dekanić.

Nakon priče mališani su županu otpjevali himnu svog vrtića te mu poklonili ručno izrađenu knjigu svojih priča. Župan im je pak obećao da će im ponovo čitati i spremno čekati njihov poziv da ponovo sjedne na „čarobni kauč“ i da s njima podijeli neku novu priču ili bajku.