Hrvatski generalski zbor: Gospodo, bez žrtve hrvatskih branitelja ni vas ne bi bilo

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Poslije svega izrečenoga nakon predstavljanja službenog plakata i slogana Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine danas je priopćenjem za javnost reagirao je Hrvatski generalski zbor. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Već dulje vrijeme sa zabrinutošću svjedočimo kako se obilježavanja ključnih događaja iz Domovinskog rata, kao što je i aktualni slučaj Kolone sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., pretvaraju u besprizorna politička prepucavanja, pokušaje privatizacije Domovinskog rata i dijeljenja branitelja, a ponekad i performanse u režiji raznih skupina ili neodgovornih pojedinaca. Sve to nanosi štetu Republici Hrvatskoj, Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima koje se zajedno s obiteljima poginulih i nestalih beskrupulozno gura na margine dok naslovne uloge bez imalo kompleksa za sebe grabe neodgovorni političari, kojekakvi ekshibicionisti i tipovi nejasnih namjera.

Gospodo, barem taj jedan dan pokažite malo zahvalnosti, dostojanstva i poštovanja prema onima koji su najzaslužniji za slobodu koju imamo. Zastanite na trenutak. Poklonite se žrtvi u miru i tišini i budite ponizni jer bez žrtve hrvatskih branitelja ni vas ne bi bilo.

Republika Hrvatska nastala je na temelju svehrvatske pomirbe i nacionalnog jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske te na žrtvi hrvatskih branitelja. Stoga nitko nema pravo, bez obzira radilo se o pojedincu, političkoj stranci ili koaliciji, uzurpirati niti prisvajati poginule heroje, kao niti bitke, operacije i događaje iz Domovinskog rata. Domovinski rat kao zaglavni kamen hrvatske države pripada hrvatskom narodu i svim hrvatskim braniteljima”, stoji u priopćenju koje je u ime Hrvatskog generalskog zbora potpisao predsjednik udruge, umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić.