Počinju glavne priredbe 56. Vinkovačkih jeseni; Svečanost otvorenja pod temom “Ide dika, kapu najerio” okuplja 300 sudionika

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Tradicionalnim plesovima zaključen je folklorni dio ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, a pozornicu danas preuzimaju glumci, brojni drugi KUD-ovi, solisti i tamburaški sastavi. Svečanost otvorenja 56. Vinkovačkih jeseni održat će se s početkom u 20 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića, a program je zamišljen kao sadržajno uokvirena cjelina, odnosno predstava koja će prikazati život Vinkovaca s početka 20tih godina prošlog stoljeća kada malena varoš Vinkovci tada dobiva službeni status grada.

Bit će tu niz događaja koji će biti objedinjeni u jednu cjelinu, strukture scenarija koje će, vjeruju organizatori, publiku zainteresirati jer će zaista moći vidjeti nešto jedinstveno, protkano vrlo zanimljivom radnjom, likovima i sadržajnošću scenarija, najavili su iz Vinkovačkih jeseni.

“Ove godine smo zaista težili uvođenju promjene koje nadam se da će biti nekakav zalog za budućnost svečanog otvorenja Vinkovačkih jeseni. Dugi niz godina osluškujem i pratim reakcije publike, naravno da je današnji gledatelj zahtjevniji, vremena i navike se vrlo brzo mijenjaju i toga moramo biti svjesni prilikom scenskog prikaza svečanog otvorenja. Težimo jednom suvremenijem načinu uprizorenja dramskih djela i ujedno i slavonske književne baštine”, pojasnio nam je Marko Sabljaković, autor scenarija otvorenja koji ove godine nosi naziv “Ide dika, kapu najerio”. Ističe kako su Vinkovačke jeseni manifestacija čija je svrha baštinjenje i očuvanje tradicije naših predaka, a uprizorenje svečanog otvorenja zahtjeva jedan osvježen i suvremen koncept protkan novim idejama i kreativnošću.

Događaj će okupiti brojne sudionike, njih čak 300, muške i ženske, stare i mlade. Gledat ćemo KUD “Šokadija” iz Starih Mikanovaca, Hrvatsko seljačko kulturno prosvjetno društvo “Seljačka sloga” iz Nuštra, KUD “Josip Lovretić” iz Otoka, Hrvatsko kulturno glazbeno društvo “Dunav” iz Vukovara, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Osijek 1862”, soliste i tamburaške sastave. Zbivanja na pozornici posebno će začiniti došljakinja u gradu, mlada ‘gospojica’ kako je šokački puk nazivao učiteljicu onog vremena. Intrigu pojačava povratak 30-godišnjeg šumara lugara u rodni mu grad.