Počeli radovi na gradnji nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon niza godina praznih obećanja i nadanja, sudskih sporova i nagodbi, danas su konačno započeli građevinski radovi na gradnji nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, koja se gradi na lokaciji u Ulici Kralja Zvonimira na mjestu u Domovinskom ratu uništene vinkovačke Gradske knjižnice.

“Bit će ovo proces u kojemu ćemo morati voditi bitku s financijama i svim onim što je potrebno da bi došli do jednog ovako značajnog objekta, ali vjerujem da će na kraju svi biti zadovoljni, da će ovo biti ukras grada i da će građani biti zadovoljni izgledom knjižnice, a svi oni koji budu dolazili u grad da će im naša knjižnica ostati u sjećanju”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je obišao početak radova na novoj knjižnici.

Površina nove zgrade knjižnice je 4.482,17 m2, a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže i djelo je vinkovačkog arhitekte Marka Milidraga dok se vrijednost radova procjenjuje na oko 50 milijuna kuna.

“Ovo je zaista velik dan i za knjižnicu, koja ove godine slavi 145 godina od osnutka, za nas knjižničare i za sve korisnike, sadašnje i one buduće koje će privući nova knjižnica. Ovo je jedan jako emotivan dan za sve nas, za sve Vinkovčanke i Vinkovčane koji su bili dio stare knjižnice, koju vraćamo na njezino mjesto. Svjedoci smo kulturocida u Vinkovcima toga rujna 1991. godine tako da ovo nije velik dan samo za Vinkovce nego za cijelu Hrvatsku jer je to bila jedina narodna knjižnica koja je u potpunosti izgorjela u Domovinskom ratu”, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vedrana Lugić.

Prijeratna Gradska knjižnica i čitaonica posjedovala je 75.000 svezaka knjiga, 1.239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. U noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine zgrada knjižnice poođena je neprijateljskim projektilima te je u požaru izgorio cjelokupan fond knjižnice. Izgorjela je i kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca.