Valentinovo je, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Danu zaljubljenih

Foto: Pixabay

Valentinovo se slavi svake godine na isti dan, 14. veljače. Najromantičniji dan u godini slavi zaljubljenost, ljubav i sve što ide uz to, i dok neki tvrde da je ovaj dan produkt potrošačkog društva, drugi, uglavnom oni zaljubljeni, uživaju u njemu. No, ono što valja istaknuti jest kako ljubav treba slaviti svaki dan. Što se sve veže za ovaj dan i kako ga se obilježava u svijetu doznajte u nastavku.

SVETI VALENTIN

Najpopularnija teorija o Valentinovu je ona iz doba cara Claudia II koji je za vrijeme rata svim vojnicima zabranio ženidbu, međutim svećenik Valentin potajno je održavao ceremonije vjenčanja zbog čega je zatvoren, mučen i pogubljen. Ne dugo nakon toga proglašen je svetim.

VALENTINOVO I ČOKOLADA

Jedna od tradicija Valentinova je darivanje čokolade, a započela je u 19. stoljeću od strane Richarda Cadburyja, sina vlasnika tvornice čokolade. Kasnije, s novom tehnikom proizvodnje više vrsta čokolada Cadbury je Valentinovo iskoristio kao priliku bolje prodaje čokolade.

Davnih 1800-ih liječnici su s ovim danom svojim pacijentima savjetovali da jedu čokoladu kako bi što lakše prebrodili izgubljenu ljubav.

PISMA JULIJI

Svake godine oko tisuće ljubavnih pisama pristiže u Veronu, rodni grad Romea i Julije. Grad je to Shakespeareove bezvremenske ljubavne priče, a na pisma koja pristignu odgovori tim volontera iz Juliet Cluba, koji pritom dodjeljuje nagradu autorici najzanimljivijeg ljubavnog pisma.

U Viktorijansko doba slanje i potpisivanje čestitke za Valentinovo smatralo se nesrećom.

Svake se godine u svijetu razmijeni oko bilijun čestitki za Valentinovo. To ga čini drugim najvećim sezonskim periodom slanja čestitki u godini.

Najviše čestitki za Valentinovo dobiju učitelji, a slijede ih djeca, majke, žene, voljene osobe i kućni ljubimci.

KUPID

U rimskoj mitologiji Kupid ili Kupidon je maleni bucmasti dječak s krilima, lukom i strijelom i od davnih dana se povezuje s Valentinovom. Starim je Grcima pak poznat kao Eros. Sin Jupitera, vrhovnog boga i Venere, najljepše božice mlad je, prikazuje se kao veseo i živahan bog koji sa svojim zlatnim strijelama gađa u srca bogova i smrtnika ne bi li im donio ljubav.

DAN SAMACA

Ako možda toga niste bili svjesni, i samci imaju svoj dan, a prema vlastitom nahođenju mogu ga slaviti danas ili 15. veljače. Dan samaca nastao je kao odgovor na Valentinovo, a slave ga svi oni koji su sami te nisu ni u kakvoj romantičnoj vezi.

U srednjovjekovnom dobu, djevojke su na ovaj dan jele bizarne namirnice kako bi sanjale o budućem supružniku.

73 posto muškaraca na ovaj dan kupi cvijeće, dok žena samo 23 posto.

15 posto žena u Americi na ovaj Dan same sebi pošalju cvijet, prema statističkim podacima o maloprodaji, oko 3 posto vlasnika kućnih ljubimaca na ovaj dan će darivati svoje kućne ljubimce.

U SVIJETU

U Finskoj se Dan zaljubljenih naziva Ystävänpäivä, što zapravo znači “Dan prijatelja”. Riječ je o Danu po kojem se više pamte prijatelji nego li vaši najdraži.

U Japanu na Valentinovo žene daruju svoje muškarce, a ne obratno. Još se u 70-im godinama razvio običaj davanja posebnih vrsta čokolada za Valentinovo kojima Japanke jasno i bez riječi daju do znanja kakva je priroda njihove veze ili kakve su njihove namjere prema određenoj osobi.

Na ovaj dan u svijetu se izrekne oko 220 vjenčanih ponuda.

VALENTINOVO U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom vezuje uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se “ftičeki ženiju”.

(TVIstra)