Po prvi puta obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca

VINKOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa na vinkovačkom Gradskom groblju, misom zadušnicom u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona te svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, u Vinkovcima je u ponedjeljak po prvi puta obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca.

Odluku o proglašenju 30. svibnja Danom hrvatskih branitelja grada Vinkovaca doniijelo je Gradsko vijeće Grada Vinkovaca u ožujku ove godine na prijedlog braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Vinkovaca, a na inicijativu vinkovačkog Ogranka UDVDR-a.

“Možemo biti ponosni na sve branitelje Grada Vinkovaca koji su se od prvog dana aktivno uključili u obranu Hrvatske i dali ogroman doprinos borbi za samostalnost i nezavisnost”, kazao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

Po riječima Ivice Čuture, ratnog zapovjednika obrane Vinkovaca u Ulici bana Jelačića, pomalo je i tragično da je moralo proći čak 25 godina od Domovinskog rata da Vinkovci, kao grad ratni stradalnik, tek sada dobiju Dan branitelja.

“Mi smo neizmjerno ponosni na sudjelovanje u Domovinskom ratu i što smo pridonijeli obrani Hrvatske. Danas i među hrvatskim braniteljima, kao i ostalim hrvatskim građanima, postoji puno nezadovoljstva i razočarenja stanjem u Hrvatskoj te pozivamo na zajedništvo jer jedino tako možemo ići naprijed, da nam djeca ne odlaze iz Hrvatske u potrazi za poslom već da ga nađu u svojoj Domovini”, poručio je Čutura.

Program obilježavanja Dana branitelja grada Vinkovaca započeo je jutarnjom budnicom članova moto klubova iz Vinkovaca gradskim ulicama i okupljanjem sudionika obilježavanja na Tgru bana Josipa Šokčevića s kojega su se branitelji i ostali građani u mimohodu uputili do Gradskoga groblja gdje su položili vijence i zapalili svijeće. Navečer će na Trgu bana Josipa Šokčevića biti održan koncert.

ĐURO KARALIĆ