Po 300 kuna umirovljenicima iz Vukovara čije mirovine ne prelaze 2.500 kuna

Novac
Foto: www.index.hr

VUKOVAR, S ciljem poboljšavanja kvalitete njihovog života umirovljenicima s područja Grada Vukovara biti će isplaćena jednokratna novčana pomoć. Kako je novinarima prenio na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava vukovarskim umirovljenicima, a čija mirovina ne prelazi iznos od 2.500 kuna, biti će isplaćena jednkoratna pomoć od po 300 kuna. Za tu namjenu je u gradskom proračunu osigurano milijun kuna.

“Pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 300 kuna ostvaruje 3.514 umirovljenika s prebivalištem na području grada Vukovara čija ukupna tuzemna i/ili inozemna mirovina sa svim dodacima i dohotkom u mjesecu prije isplate ovog prava ne prelazi iznos od 2.500,00 kuna. Odlučili smo pomoći sukladno trenutnim mogućnostima, a vjerujemo kako ćemo i u godinama koja su pred nama nastaviti s provođenjem ove mjere“, rekao je Penava.

Podsjetio je i kako Grad Vukovar umirovljenicima osigurava odlaske u Bizovačke toplice, božićnice, besplatni javni prijevoz, a financira i rad udruga umirovljenika.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš pojasnio je kako isplata kreće od sutra, 20. travnja, kao i da su korisnici inozemnih mirovina, korisnici hrvatskih mirovina i u radnom odnosu i korisnici hrvatskih mirovina koji se ne nalaze na popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Središnja Služba Zagreb (novi umirovljenici, promjena adrese i sl.) dužni podnijeti zahtjev Gradu Vukovaru, a sa svrhom ostvarivanja prava.

Pravo na jednokratnu naknadu umirovljenicima ostvarivat će se temeljem popisa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – Središnja Služba Zagreb, a isplata će se vršiti u poslovnicama FINA-e u razdoblju od 20. travnja do 30. svibnja 2022. godine.

Zahtjev za ostvarivanje prava na jednokratnu naknadu umirovljenicima podnosi se na standardiziranom obrascu u UO za društvene djelatnosti Grada Vukovara u razdoblju do 20. travnja do 25. svibnja 2022. godine.

Podnositelj zahtjeva dužan je, uz ispunjeni standardizirani obrazac, priložiti sljedeće dokaze:

-presliku osobne iskaznice,

-dokaz o visini mirovinskog primanja i dohotka za prethodni mjesec kada je zahtjev podnesen,

-potvrdu o visini dohotka i primitaka iz Porezne uprave za 2022. godinu,

-ostale dokaze po potrebi.