Kamp za mlade u Vukovaru okupio 63 sudionika iz države

VUKOVAR, U organizaciji Europskog doma Vukovar u Vukovaru se od 6. do 13. kolovoza održava kamp za mlade u okviru kojega sudjeluje 63 sudionika iz tri države i u ime pet partnerskih organizacija.

„Glavni cilj projekta jeste razvijanje tolerancije među mladima različitima po etničkoj, nacionalnoj, vjerskoj pripadnosti, dobi i spolu, a koji dolaze iz sredina koje su direktno ili indirektno bile uključene u ratne sukobe između 91. i 95. godine“, kaže koordinatorica projekta Slađana Trbulin.

Kao pod ciljeve projekta navodi osnaživanje mlade da budu/postanu akteri u razvoju lokalne zajednice te jačanje suradnje među partnerima kao i pružanje prilike organizacijama da šire svoje iskustvo u radu kroz sudjelovanje na projektu Erasmus+ programa.

Program kampa za mlade uključuje rad u malim grupama, diskusije, prezentacije, posjete vukovarskim povijesnim središtima i kreativne radionice. U program kampa za mlade uključena je i posjeta predstavnika nevladinih organizacija koji će sudionicima govoriti o važnosti Youthpass potvrde kao i o važnosti njegovanja EU vrijednosti i kako ih primjeniti u razvoj društvenog (balkanskog) kapitala lokalne zajednice, a to su ljudi. Jedan od rezultata rada mladih bit će izrađena mirovna razglednica koja će se poslati na različite adrese institucija i organizacija kako bi predstavili i potaknuli potrebu kontinuiranog rada sa mladima iz ratom pogođenih zajednica. Udruge koje sudjeluju u projektu su: HO „Prijateljice“ iz Tuzle (BiH), organizacija SARA iz Srebrenice (BiH), Omladinski centar Gornji Vakuf-Uskoplje (BiH),  organizacija Somborski omladinski Boom iz Sombora (Srbija) i Europski dom Vukovar (Hrvatska).

IVAN MATIĆ