Započinje energetska obnova najveće vinkovačke osnovne škole

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon što je u studenom prošle godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove Osnovne škole Antuna Gustava Matoša, danas su potpisani i ugovori s izvođačima radova na tom poslu, tvrtkama Watmont d.o.o. i Art d.o.o. iz Vinkovaca, a koje je u ime Grada potpisao gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vrijednost projekta 17.304.432,50 kn od kojih bespovratna sredstava iznosi 10.182.800,25 kn, dok će preostali iznos vrijednosti projekta biti osiguran u proračunu Grada. Projekt je sufinanciran u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, a pripremili su ga djelatnici Agencije za razvoj i investcije grada Vinkovaca VIA.

“Drago mi je da smo danas ovdje i potpisujemo ugovore koji imaju veliku vrijednost, ne samo novčanu, jer ovakvih ulaganja u našu obrazovnu infrastrukturu dugo nismo imali. Krenuli smo krajem prošle godine s obnovom vrtića, sada smo došli do škola”. kazao je gradonačelnik Bosančić dodajući kako će škola A. G. Matoša, pored ljepšeg izgleda, dobiti i mogućnost za uštedu energije.

Po njegovim riječima, u školi A. G. Matoša, koja je i najveća vinkovačka osnovna škola, trebala bi u budućnosti biti izgrađena i centralna kuhinja, a nakon što završi obnva te škole krenuti će i energetska obnova još jedne gradske osnovne škole.

Foto: Đuro Karalić

U sklopu projekta energetske obnove Osnovne škole A. G. Matoša bit će provedene sljedeće mjere energetske učinkovitosti: mjera poboljšanja toplinske izolacije krovišta i pročelja (fasade), zamjena vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, ugradnja rekuperatora za ventilaciju dvoranje, ugradnja dizalice topline zrak-zrak te poboljšanje učinkovitosti rasvjete. Provedba ovih mjera rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini gotovo 69% u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje prije provedbe navedenih mjera što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 za gotovo 59%, navode iz Grada Vinkovaca.

Ravantelj škole A. G. Matoša Dario Dragun izrazio je zadovoljstvo što će se u školu uložiti značajna financijska sredstva rekavši kako značajnijih ulaganja u školu do sada nije niti bilo, izuzev popravaka nakon stradanja u Domovinskom ratu.