Pitanje dvojezičnosti u Vukovaru rješava se u Zagrebu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara predsjednica gradske podružnice HDSSB-a Slavica jelinić postavila je pitanje dvojezičnosti u Vukovaru kao i presuda onima koji su ih skidali.

„Trenutno na nekim zgradama u Vukovaru i dalje stoje dvojezične ploče, na nekima su one prekrivene naljepnicama hrvatske zastave, a na nekima nema uopće nikakve ploče niti natpisa institucije. Stoga, s obzirom na cjelokupnu situaciju u gradu zanima nas imali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ikakve informacije što se poduzima da se ploče vrate (kako to i priliči u gradu heroju i gradu velikih žrtvi u Domovinskom ratu) isključivo na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu jer to je najmanje što se može učiniti čuvajući dostojanstvo i dignitet svih poginulih, nestalih i ranjenih hrvatskih branitelja, a i onih koji se još uvijek bore za pijetet grada Vukovara. Pitamo zašto se o tome šuti, zašto se o tome više ne priča?“, rekla je Jelinić.

Odgovarajući na ovaj upit Penava je rekao kako je poznato stajalište stranke iz koje dolazi u svezi ovoga pitanja kao i da su gradske vlasti učinile sve što su mogle.

„U Zagrebu se sada rješava ovo pitanje. Postoje zakoni i tumačenja i onaj tko je sve zakuhao treba sve to i riješiti“, rekao je Penava.

IVAN MATIĆ