Petar Kovač iz Vukovara viceprvak Europe u brzopoteznom šahu u konkurenciji do 16 godina

Foto: Šahovski klub Slaven

VUKOVAR, Na Europskom prvenstvu u ubrzanom i brzopoteznom šahu, koje se održavalo u Solunu u Grčkoj od 19. do 23. srpnja, Petar Kovač (16), član Šahovskog kluba Slaven iz Vukovara osvoji je srebrnu medalju i postao viceprvak Europe u brzopoteznom šahu u kategoriji do 16 godina. Na istom prvenstvu Petar je osvojio i 11. mjesto u ubrzanom šahu. Na Europsko prvenstvo Petar je putovao u organizaciji HŠS-a koji mu je ujedno u posljednje dvije i pol godine, kao državnom prvaku, osigurao i treninge s velemajstorom Goranom Dizdarom. Osim Petra Kovača, u kategoriji do 17 godina ŠK Slaven Vukovar predstavljat će Fran Mandarić i Nikola Konjević.

Inače, Petar Kovač kvalitetne rezultate ostvaruje od najranije dobi. Tako je Petar trostruki državni prvak u kategoriji do 11 godina, 13 godina i 15 godina, a odlične rezultate ostvaruje i u dobi od 14 i 15 godina nastupajući već u juniorskim i seniorskim ligama. Tijekom 2022. godine Petar je ostvario brojne zapažene rezultate od kojih izdvajamo dvije zlatne medalje na seniorskim turnirima kao i dvije zlatne medalje na juniorskim turnirima (prvak VSŽ do 20 godina).

Treba znati i kako je Petar samozatajan i izniman  mladić koji je rođen 2006. godine u Vukovaru u kojem živi s roditeljima i trojicom braće. Pohađao je OŠ Nikole Andrića te nakon toga upisuje  Ekonomsku školu – smjer ekonomist. Osim šaha voli glazbu, druženja, putovanja, uživa u prirodi te se rekreativno bavi i košarkom. Prema njegovom priznanju, za šah ga je zainteresirala baka, a već u 2. razredu osnovne škole počeo je trenirati s trenerom Zoranom Ljikarom u ŠK Sladorana iz Županje, a danas igra ekipno u GŠK Županja za seniorsku ligu dok mu je matični klub ŠK Slaven iz Vukovara. Suradnja s iskusnim i dokazanim šahovskim majstorom Zoranom Ljikarom, rezultirala je brojnim prvim mjestima na kadetskim natjecanjima.

Pred Petrom i  ostalim mladim šahistima ovoga kluba je i  Pojedinačno prvenstvo svijeta za mlade U14-U18, u Mamaii (Rumunjska) koje se održava 5.9.-17.9. 2022. godine te Finale kadetske lige Hrvatske na koje se ŠK Slaven Vukovar plasirao kao prvak istočne regije. Boje Vukovara i kluba Slaven branit će ekipa u sastavu Petar Kovač, Fran Mandarić, Nikola Konjević, Borna Radić i Duje Mandarić.

Iz  svih navedenih rezultata, postignutih u posljednje dvije godine, stoji dobra volja i upornost članova uprave kluba i rada trenera. Ističemo tu ponajprije odlučnost, entuzijazam i želju triju majki (Sanje Konjević– predsjednice kluba, Ivane Mažar Marušić –potpredsjednice kluba i Lidije Radić – tajnice kluba) koje su se posvetile reaktivaciji  kluba te vraćanju mladih šahista koji su trenirali diljem Vukovarsko-srijemske županije u Vukovar. Klub je prvenstveno usmjeren prema djeci i mladima sa željom da upornim i ustrajnim radom usvajanju  šahovske tehnike i razvijaju pozitivne osobine ličnosti te da se stvori pravi temelj na kojem će nicati buduće generacije vukovarskih šahista.

Klub se financira prvenstveno donacijama te potporama grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Šahovskog saveza Vukovarsko-srijemske županije, a njegovi značajni rezultati donijeli su mu vidljivost i prepoznatljivost  koje su doprinijele da se iz prikupljenih sredstava mogu financirati ili sufinancirati sudjelovanja na državnim i međunarodnim natjecanjima (osiguranjem smještaja, prehrane i drugih potreba). Važno je spomenuti i potporu ostalih roditelja u obliku angažmana u prijevozu članova na turnire i natjecanja diljem županije.

U kratkom vremenskom periodu opremi su prostore kluba čime su stvorenu uvjeti za okupljanje  značajnog broj djece. Trenutno u Šahovskom klubu Slaven imaju 51 aktivnog člana, nekoliko volontera i rekreativaca. Registriranih članova pri Hrvatskom šahovskom savezu je 47 igrača koje čine 6 seniora, dok su preostali igrači juniori, kadeti i mlađi kadeti (20 je ženskih članova, od toga 15 aktivnih natjecateljica kadetkinja). Trener je Zoran Ljikar.

Trenutno za klub igra najboljih 6 kadeta u Vukovarsko-srijemskoj županiji u svim kategorijama (prva tri mjesta u sve tri kategorije U12, U16 i U20 osvojili su članovi kluba – Duje Mandarić, Nikola Konjević i Petar Kovač, kao i prva mjesta u kategorijama do 8, 10 i 14 godina koja su osvojili Filip Jonjić, Petar Marušić i Nikola Konjević. Najbolja kadetkinja prvenstva bila je Dunja Uzelac koja je bila srebrna u ukupnom poretku do 12 godina. Postignuti rezultati bili su ulaznica na Državno kadetsko prvenstvo koje je održano u drugoj polovici lipnja. Na kadetskom prvenstvu Hrvatske najbolji rezultat ostvarila je Dunja Uzelac koja je osvojila srebro do 12 godina.