Pet vrsta voća s najviše i najmanje šećera

Foto: Pixabay/English

Prirodan šećer koji se nalazi u voću svakako je bolji od bilo kojeg dodanog šećera. Ipak, dobro je znati koliko šećera unosite u organizam kad jedete neobrađenu voćku, smoothie ili voćnu salatu. Donosimo listu voćki s najvećim i najmanjim udjelom šećera.

5 VRSTA VOĆA S NAJVEĆIM UDJELOM ŠEĆERA:

1. Liči ili azijska trešnja
U oko 130 grama azijske trešnje krije se 29 grama šećera. Treba je konzumirati umjereno i zato jer ta količina liči sadrži i 136 miligrama kalcija što premašuje dnevni preporučeni unos od 75 miligrama.

2. Smokva
Otprilike 27 grama šećera nalazi se u oko 130 grama smokava. Ipak, jako su zdrave jer sadrže i puno vlakana i kalija.

3. Mango
U 130 grama ove egzotične voćke nalazi se oko 23 grama šećera. Mango osigurava i više od trećine preporučene dnevne količine vitamina A što znači da pomaže u održavanju zdravlja očiju.

4. Trešnja
U 130 grama trešanja može se naći oko 18 grama šećera i samo 100 kalorija zbog čega se ovo voće može jesti i prije spavanja. Osim toga, pomažu nam i bolje spavati jer su jedan od rijetkih prirodnih izvora melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja.

5. Grožđe
I crno i bijelo grožđe sadrži 15 grama šećera u 130 grama grožđa. Crno grožđe je bogato antioksidantima, a obje vrste sadrže i puno korisnih vlakana.

5 VRSTA VOĆA S NAJMANJIM UDJELOM ŠEĆERA:

1. Avokado
U jednom avokadu nalazi se tek gram šećera. Osim toga, sadrži masu zdravih masnoća koje će vas zasititi.

2. Brusnica

U 130 grama ovog bobičastog voća nalazi se tek oko 4 grama šećera. Brusnica je vrlo korisna za zdravlje srca i urinarnog trakta.

3. Maline
Jedna od najomiljenijih voćki u smoothijima u svojih 130 grama sadrži tek 5 grama šećera. Uz to, maline su bogatije vlaknima od ostalog bobičastog voća zbog čega će vas više zasititi.

4. Kupine
U 130 grama grama kupina nalazi se tek 7 grama šećera pa ne morate brinuti da ćete se osjećati letargično ako pretjerate s kupinama.

5. Jagode
Oko 7 grama šećera i 85 miligrama vitamina C (preporučeni dnevni unos je 75 miligrama) nalazi se u 130 grama jagoda, navodi zadovoljna.hr..