Na GP Tovarnik zaustavljena dva automobila s ne pripadajućim registracijskim pločicama

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Policija Vukovarsko – srijemske izvijestila je kako su 1. veljače, oko 22 sata, na izlazu iz Republike Hrvatske na graničnom prijelazu Tovarnik kontrolirana dva automobila marke Volkswagen Tiguan s prenosivim pločicama mađarskih registracijskih oznaka i vozači (22 i 44 godine), oba državljani Srbije. Tijekom izlazne granične kontrole policijski službenici, u suradnji sa službenicom Frontexa, utvrdili su kako prenosive pločice na oba vozila pripadaju mađarskoj tvrtki koja više ne posluje, radi čega se više ne smiju koristiti u javnom prometu te su trebale biti vraćene nadležnom tijelu Mađarske. Nad oba vozača provedeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Krivotvorenje isprave“. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičene osobe krajem siječnja 2023. godine na oba vozila, prethodno kupljena u Norveškoj, postavili navedene ne pripadajuće registracijske pločice kako bi ih prevezli iz Norveške u Srbiju, u čemu su ih spriječili hrvatski policijski službenici. Prenosive registracijske pločice i prometne dozvole privremeno su oduzete, a protiv obojice osumnjičenika je nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena odgovarajuća prijava.

Policija je3. veljače, u Vukovaru, provela  pretragu obiteljske kuće i drugih prostorija kojima se koristi 28-godišnjak pri čemu su pronašli i oduzeli 52,6 grama opojne droge marihuana.Protiv osumnjičenika će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 3. veljače policijski su službenici Postaje granične policije Bajakovo, nakon detaljne provjere dokumenata, utvrdili osnovanu sumnju da je 33-godišnjakinja prilikom ulazne granične kontrole predočila tuđu osobnu iskaznicu. Naime, 33-godišnja državljanka Turske je pristupila ulaznoj graničnoj kontroli kao putnica u osobnom automobilu švicarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji državljanin Švicarske te je predočila tuđu švicarsku osobnu iskaznicu kao svoju. Policija je protiv 33-godišnjakinje podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Zlouporaba osobne isprave te joj je odbijen ulazak u zemljudok je 40-godišnjaku izdan prekršajni nalog kojim mu je izrečena novčana kazna od 3050 eura zbog počinjenog prekršaja Pomaganje nezakonitih migracija.

U subotu, 4. veljače su policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo, nakon detaljne provjere istovjetnosti dokumenata, kod 39-godišnjeg državljanina Kosova utvrdili osnovanu sumnju da je prilikom ulazne granične kontrole predočio krivotvorenu ispravu. Naime, 39-godišnji državljanin Kosova je pristupio graničnoj kontroli u autobusu kosovskih registracijskih oznaka te predočio krivotvorenu njemačku vizu. Policija će protiv osumnjičenika dostaviti kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krivotvorenje isprave te mu je odbijen ulazak u zemlju. Od 26. siječnja do 06. veljače 2023. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske postupali su u tri dojava o dragovoljnoj predaji te u tri dojave o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava. Policijski službenici su sa šest lokacija na siguran način izuzeli ukupno jednu automatsku pušku,  šest komada spremnika za automatsku pušku, tri ručne bombe, 1,2 kg vojnog eksploziva (TNT), pet komada detonatorskih kapisli, četiri komada štapina, dijelove od automatske puške i 325 komada streljiva raznovrsnih promjera. Policijski službenici protueksplozijske zaštite su preuzeli predano oružje, streljivo i eksplozivna sredstva i pohranili u skladište Policijske uprave do uništenja.