Pet godina nakon poplave u županjskoj Posavini brojni problemi i dalje nerješeni

Foto: Đuro Karalić

GUNJA, Početkom radova na modernizaciji savskog nasipa od Gunje do Županje, u ukupnoj dužini 21 kilometar u koje će se u narednih 20 mjeseci trajanja radova uložiti oko 56 milijuna kuna, te konferencijom u Domu kulture, u Gunji je u petak obilježena 5. obljetnica velike poplave koje je 2014. godine zadesila područje županjske Posavine prouzročivši štete od 1,7 milijardi kuna i odnijevši dva ljudska života.

“Ovo je tek dio od ukupno 175 milijuna kuna odnosno na šest dionica kreću radovi na obnovi ojačanja lijevoobalnih savskih nasipa. Ukupna vijednost projekta je u stvari 370 milijuna kuna pri čemu ćemo od EU dobiti 315 milijuna kuna”, kazao je tijekom svečanosti održane uz savski nasip na graničnom prijelazu Gunja generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Podsjetio je kako je pod udarnim opterećenjem u poplavi prije pet godina bilo 210 kilometara savskog nasipa.

“Mi smo sagledali 237 kilometara nasipa na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije i ekspertizom je utvrđeno da treba obnoviti 172,5 kilometara. Do kraja godine idu još natječaji vrijedni 130 milijuna kuna, a cijeli projekt jačanja lijevoobalnih nasipa na području te dvije županije trebali bi završiti u narednih dvije do tri godine”, kazao je.

Po njegovim riječima, nitko nije mogao predvidjeti katastrofu od prije pet godina rekavši kako su za poplavu krive vode koje su Savu došle iz rijeka Vrbasa, Une i Bosne.

“Nažalost, nismo imali točne i pouzdane podatke iz Bosne i Hercegovine”, kazao je napomenuvši kako stopostotne zaštite od poplava nema nigdje, pa tako ni u Hrvatskoj ali je potrebno učiniti sve kako bi se one smanjile na minimum.

Otvaranju radova nazočan je bio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako i danas stoji iza svih odluka koje je kao župan donio prije pet godina u poplavi kazavši kako podaci Hrvatskih voda tada nisu ukazivali na nadolazeću katastrofu.

“Od poplave 2014. naučili smo kako kvalitetnije organizirati sustav, kako se kvalitetnije povezivati i, dakako, opremili smo se kvalitetnijom opremom u kojoj su i tri pumpe velikog kapaciteta, poljske kuhinje, šatori za šatorsko naselje, punilice za pijesak i puno telekomunikacijske opreme, čime smo sustav znatno unaprijedili u odnosu na prije pet godina”, rekao je Zdenko Lovrić iz Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a.

Nezadovoljstvo nije međutim krio načelnik općine Gunja Anto Gutić rekavši kako Gunja i danas trpi velike posljedice poplave od prije pet godina.

“Ono što nam je najbitnije, a to je gospodarstvo, nije obnovljeno. Odmah nakon poplave u Gunji su zatvorene dvije najveće tvrtke i bez posla je ostalo 120 ljudi. Danas smo po indeksu razvijenosti na samom dnu općina u svih pet slavonskih županija. Nije završila niti obnova stambenih objekata, a dio kontejnerskog naselja zbog toga jer država nije riješila stambeno pitanje jednog branitelja, i dalje zauzima dio dječjeg igrlišta”, požalio se Gutić.

Po njegovim riječima, državu je nakon poplave tužilo više od 700 građana tražeći nadoknadu za duševne boli ali se ti postupci se još uvijek vode ili su donijete presude od kojih su međutim pravomoćne samo dvije.

“Osam pravnih osoba je podnijelo tužbu, samo dvije presude su i tu donesene, i to nepravomoćno”, upozorio je načelnik općine Gunja Anto Gutić.

Nasip kod Rajeva Sela i Račinovaca popustio je 17. svibnja 2014., kad je Sava poplavila ta dva mjesta i Gunju i prouzročila goleme štete. U poplavi su poginule dvije osobe iz Rajeva Sela, a djelomice su bila poplavljena i mjesta Đurići, Strošinci, Soljani i Posavski Podgajci. Šteta je procijenjena na gotovo 1,7 milijarda kuna.