Iločki osnovnoškolci snimili kratki film “Zvono ne znači ništa”

ilok, djeca, škola, projekt
Foto: OŠ Julija Benešića Ilok

ILOK, “Zvono ništa ne znači”, naziv je sedmominutnog dokumentarnog filma koji je učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Julija Benešića u Iloku, Kristina Čobanković snimila s učenicima 4. razreda iločke osnovne škole, a koji je ovih dana ugledao i svjetlo javnosti u sklopu projekta Hrvatskog filmskog saveza “Mladi mladima – poticanje razvoja filmskih družina u novim sredinama”.

“Još ljetos svoj razred sam prijavila na projekt koji je organizirao Hrvatski filmski savez. Na našu sreću izabrani smo za sudjelovanje u projektu te smo snimili kratki film”, kazala je Kristina Čobanković dodajući kako je u projekt bilo uključeno 40 djece i mladih i njihovih profesora iz dva mjesta u kojima se projekt provodi – Šćitarjevo i Ilok.


Ideja projekta je da etablirani kino klubovi koji su u svom radu posvećeni djeci i  mladima budu „klubovi mentori“ za filmske družine u nastajanju u bliskim sredinama. Naglasak je na tome da mladi iz postojećih kino klubova koji dugo godina rade s djecom i mladima – Udruge Blank iz Zagreba i Studia Kreativnih Ideja Gunja u svojim županijama budu „klubovi mentori“ i na taj način se pokrene AV stvaralaštvo na područjima na kojima još nije. Neke sredine poput Iloka imaju deficit filmskih klubova za djecu i mladež, ali i neaktivno djelovanje u području medijske pismenosti od strane osnovnih i srednjih škola. Kako bi potaknuli ravnomjerno djelovanje filmskih skupina na području cijele Hrvatske, Savez je poslao svoje najaktivnije i najiskusnije voditelje/mentore upravo u Ilok, poručuju iz Hrvatskog filmskog saveza.

Dodaje se kako su osnovni ciljevi projekta kreativno strukturiranje vremena djece i mladih, poticanje mladih na stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja te razumijevanja mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini i pozitivne društvene procese, stvaranje kvalitetnog edukativno-zabavnog programa te promicanje filmske i novomedijske kulture generalno među mladima te stvaranje spona između baštine, pomišljanja urbane kulture i edukativnih procesa mladih u kontekstu neformalnog učenja.

Poveznica na film:
https://youtu.be/NVhuGOQJ-bg