Penava: Vukovarski Vodotoranj biti će otvoren krajem listopada

Foto. Ivan Matić

VUKOVAR, Otvaranje vukovarskog Vodotornja za posjetitelje biti će upriličeno krajem listopada ove godine. Najavio je to gradonačelnik Vukovara koji je po prvi put u obilazak Vodotoranja poveo novinare kojima je govorio o do sada urađenome kada je riječ o ovome projektu kao i daljim planovima.

Kazao je kako su radovi došli na sam kraj pri čemu je druga faza, koja je uključivala uređene dječjeg igrališta, zelenih površina, amfiteatra, parking mjesta, javne rasvjete i sličnoga već završena. Pri kraju je najveći dio radova iz prve faze, koja uključuje rekonstrukciju Vodotoranja. Preostalo je do kraja listopada završiti još neke sitne radove i postaviti svu potrebnu opremu. U hodu će biti postavljen i popis svih donatora koji su pomogli rekonstrukciju i opremanje ovoga simbola obrane Vukovara.

„U realizaciju ovoga projekta, koji je okupio cijelu Hrvatsku i dijasporu, sudjelovalo je 6.987 pravnih i fizičkih osoba koji su osigurali 46 milijuna kuna koliko je uložena u realizaciju projekta i osiguravanje najponosnijeg pogleda u Hrvatskoj. Svi oni su stavili do znanja koliko im je stalo do vrijednosti Domovinskog rata ali i stine“, rekao je Penava na samome vrhu Vodotornja.

U izjavi novinarima Penava je rekao kako želi još jednom zahvaliti svima koji su se odazvali ovoj akciji kao i medijima koji su pratili projekt. Istakao je kako su svi pokazali zajedništvo te da se tijekom akcije nadišlo sve probleme i promišljanja.

„Rezultat svega toga je da smo dobili najponosnije mjesto u Hrvatskoj. Prezadovoljan sam učinjenim i puno mi je srce. Očekivali smo da će radovi trajati upola kraće ali kada se sve ovo vidi svi problemi padaju u drugi plan. Vukovar je dobio još jedan vrijedan objekt koji će puno značiti i u gospodarskom smislu. Ovdje će raditi 27 osoba“, rekao je Penava.   

Do otvaranja Vodotornja preostao je urediti i Memorijalnu sobu koja se nalazi na mjestu gdje se nekada nalazio spremnik za vodu. U samoj sobi i uz memorijalnu stazu biti će postavljena multimedijalna oprema koja će prikazivati ratna stradanja Vukovara i Vukovaraca.

Koliko je cijeli projekt bio zahtjevan govori i podatak kako je cijeli projekt, radi brojnih oštećenja koja se nisu mogla odmah vidjeti, dva puta preprojektiran što je sve produživalo vrijeme radova ali i podizalo cijenu projekta. Voditelj projekta Bruno Pakter kazao je medijima kako je obnova Vodotornja građevinski pothvat s kakvim se do sada nitko u Hrvatskoj nije susretao. Podsjetio je kako je Vodotoranj visine 50-ak metara i da je on tijekom rata pogođen sa više od 600 granata. Na objektu je utrošeno oko 160 tona čelične konstrukcije, 84 tone čelične armature, 500 kubika betona… Do vrha se može panoramskim dizalom, koji ima 4 stanice, ili pak preko 211 stepenica kroz unutrašnjost Vodotornja. Na samome vrhu su i tribine, zaštitna ograda kao i dva dvogleda koja pružaju, kako je rečeno, najponosniji pogled u Hrvatskoj.