Pavliček: Vukovaru ne trebaju mesije ni farizeji, niti je Pupovac mesija da Vukovaru donese mir

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček na današnjoj konferenciji za novinare osudio je najnovije slučaje međunacionalnog nasilja u Vukovaru.

„Vukovar je siguran grad u kojem se 99 posto njegovih stanovnika osjeća sigurno bez obzira koje su nacionalnosti. Isto tako Vukovar ni po čemu ne odskače od drugih gradova kada je riječ o nasilju, a svi pokazatelji govore kako je Vukovar definitivno jedan od sigurnijih gradova u Hrvatskoj i tako će i ostati. Pojedinačni slučajevi nasilja kojih je bilo, treba rješavati policija i državno odvjetništvo“, rekao je Pavliček.

Prokomentirao je i neke izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca za koje je rekao da su opasne. Prema riječima Pavličeka na svojoj konferenciji za novinare Pupovac je indirektno optužio vukovarsku gradsku vlast za služenje politikom sukoba u cilju ostanka na vlasti.

„To je neistina. Vrlo su opasne izjave da se radi o nasilju s političkom pozadinom i političkim sponzorstvom pa ukoliko je to točno, očekujem od Pupovca da kaže hrvatskoj javnosti koji to akteri s područja Vukovara podržavaju i sponzoriraju nasilje. Međutim, ukoliko to nije točno onda očekujem kako će se s Miloradom Pupovcem pozabaviti DORH. Vukovaru ne trebaju mesije i farizeji. Nije Pupovac mesija pa da Vukovaru donese mir. Vukovar živi svoj mir, a nemir često donose pojedinci iz drugih sredina poput protuustavnog donošenja i postavljanja ćiriličnih natpisa u gradu. Pupovac i slični dolaze jednom godišnje u Vukovar i dijele moralne packe, a potom odlaze spavati u 300 kilometara udaljeni Zagreb“, rekao je Pavliček.

Na istu temu govorio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je također osudio nasilje u gradu.

„Kao gradonačelnik sam od početka osuđivao svaku vrstu nasilja. Ostat ću zapamćen i kao gradonačelnik koji je organizirao prosvjed prije dvije godine kada smo također osudili nasilje ali i puno teže stvari poput ubojstava i silovanja. Niti su SDSS i Milorad Pupovac, a niti HDZ i Andrej Plenković bili na tome skupu kada smo na tome skupu tražili sankcioniranje ratnih zločina i da se kazne silovatelji. Tu gospodu pravda, kada njihovi nisu u pitanju, i kada se govori o univerzalnoj pravdi ne interesira. Tome treba dodati i da među 2717 poginulih u Vukovaru tijekom Domovinskoga rata ima i puno Srba koji SDSS i Andreja Plenkovića ne interesiraju. Oni valjda nisu dovoljno Srbi ili dovoljno ljudi. Stoga sva ta pitanja treba slati na adresu SDSS-a koji je već 20 godina u raznim Vladama Hrvatske kao i na adresu Andreja Plenkovića koji upravlja državom. Na njemu je da se potrudi da se u Hrvatskoj nikada nikome ne može nanije nikakvo zlo, a da za to ne odgovara“, rekao je Penava.