Penava: Vukovar godinama unazad bilježi rast broja zaposlenih

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Grad Vukovar nekoliko godina unazad bilježi kontinuirani rast broja radnih mjesta što je nastavljeno i u 2021. godini te je tim povodom konferenciju za novinare održao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.  

„Uspoređujući prosjek broja zaposlenih u Vukovaru temeljem podataka HZMO-a, u posljednjih 5 godina u Vukovaru brojimo 1176 radnih mjesta više. Riječ je o porastu iz godine u godinu u prosjeku za 300 radnih mjesta, svakako izuzimajući izuzetno uspješnu 2019. godinu, ali i ponešto lošiju 2020. godinu, što je uzrokovano pandemijom koronavirusa. Prosjek broja zaposlenih netom završene 2021. godine iznosio je 10.433, a godinu ranije 10.078, što je povećanje za 355 radnih mjesta, odnosno 3,52%. Voljeli bismo da su te brojke još izražajnije, no objektivno, govorimo o značajnom porastu“, rekao je Penava.

Dodao je kako se i u 2022. godini, u usporedbi s prethodnom, i u prva dva mjeseca bilježi  rast broja zaposlenih.

“Siječanj 2022. godine broji 112 radnih mjesta više u usporedbi sa siječnjem prošle godine, dok u veljači imamo 177 radnih mjesta više u odnosu na isto vrijeme prošle godine“, rekao je Penava.

Kaže kako je porast osjetan i ako uočimo povećan broj ljudi na ulicama grada ali i vozila na prometnicama. Tvrdi i kako se porast bilježi i kada se gledaju podatci o Vukovarcima zaposlenima u Vukovaru, pa je tako 2017. godine zaposlenih Vukovaraca u Vukovaru bilo 4896, a 2021. godine taj broj iznosio je 5819. Penava je napomenuo i da je 2021. godina zaključena s 515 obrta koji posluju u Vukovaru, što je povećanje od gotovo 60% u posljednje 4 godine.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić istaknula je kako Grad Vukovar kroz stalni i kontinuirani kontakt s gospodarstvenicima kreira poticaje i mjere te je najavila uskoro nadolazeće javne pozive za poduzetnike i poljoprivrednike koji su planirani za travanj i svibanj.

„Grad Vukovar, zbog brojnih pogodnosti koje poduzetnici mogu ostvariti, zasigurno je najisplativije mjesto za ulaganja. Govorimo o pogodnostima poput oslobađanja poreza na dohodak, poreza na dobit, povrat doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, povlaštene cijene zemljišta u gospodarskim zonama, a neizostavna su i značajna sredstva koja izdvajamo iz gradskog proračuna kao i sredstva Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Sve navedeno je uzrok dobrih rezultata koje danas predstavljamo“, rekla je Bilić.

Istaknula je i kako je prema analizama FINA-e za 2021. godinu Vukovar proglašen prvim gradom po prihodima po poduzetniku.

„Kroz Intervencijski plan Grada Vukovara za prethodno razdoblje do 2020. godine za razvoj poduzetništva izdvojili smo 7 milijuna kuna te se nadamo kako ćemo nastaviti pribavljati EU sredstva za naše poduzetnike. Neizostavan dio gospodarskog generatora Vukovara su poljoprivrednici te prerađivačka industrija”, rekla je Bilić.