Penava: Prvo da se ispoštuju prava stradalnika Domovinskog rata

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije Odluke Ustavnog suda RH o primjeni prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. On je preko medija poručio da Odluku Ustavnoga suda neće ispoštivati sve dok ne budu ispoštivana i prava stradalnika Domovinskog rata kao i dok odgovorni za razaranje i ubojstva u Vukovaru 1991. godine ne budu odgovarali pred zakonom.

„Postoji Ustav RH, nekakvi božji i ljudski zakoni. Svagdje u svijetu postoji nekakav red pa red postoji i kod nas. Temeljne vrijednosti Ustava RH, koji je donesen prije Domovinskog rata, su pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu. Do narušavanja tih prava došlo je uslijed velikosrpske agresije na Hrvatsku kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, zatvarani, ponižavani, silovani… Kada će njihova temeljna prava doći na red? Ako je itko obespravljen i čeka toliko na svoja prava onda je to ogromna tiha većina koja i danas živi u Vukovaru i u tišini čeka pravdu noseći svoj ogromni križ“, rekao je Penava.

Poručio je i kako situacija u Vukovaru nije dovoljno zrelai da neće biti zrela za iskorake u bilo kojem smjeru koji će značiti nadograđivanje ljudskih prava. Prema njegovim riječima to nije zato što to Vukovarci ne žele nego zapravo zato što ne mogu pustiti, zaboraviti i preći preko nepravde iz 1991. godine. Istakao je kako se zna kako se nepravda ispravlja – pravilnim odnosom i kaznama prema odgovornima.

„Prvo se rješavaju temelja pitanja, prvo je na redu 1991. godina, a tek onda neka prava koja ne spadaju u temeljna prava koja se potražuju od 2016, 2017, ii 2018 godine.  Ako stradalnici neshvatljivih 28 godina čekaju na pravdu, a mnogi je nisu niti dočekali, e pa onda u ovoj državi u kojoj se kunemo u branitelje, Domovinski rat i Vukovar, doista ruzumite i shvatite da morate sačekati dok naši ljudi ne nađu na pravdu i svoj mir“, rekao je Penava.

Novinarima se obratio i zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Damir Barna koji je rekao kako pripadnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru koriste prava na najvišim svjetskim standardima te da je govoriti o zaboravljenosti i nerealnom položaju totalna neistina. Prema riječima Barne Odluka Ustavnog suda ne znači i uvođenje dvojezičnih ploča u Vukovar.

Govoreći na ovu temu predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Šota kazao je kako niti jedan građanin Vukovaraiz redova srpske nacionalne manjine nije zatražio prijepis gradskih pismena na srpski jezik i ćirilično pismo.

„Smatram kako ničim prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu ugrožena niti zakinuta“, istakao je Šota.