Penava: Prikupili smo potrebne potpise, predajemo ih u petak

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava najavio je kako će potpisi za njegovu kandidaturu za mjesto predsjednika HDZ-a, kao i potpisi za kandidature Mire Kovača i Davora Ive Stiera, prikupljeni i da će biti predani u petak.

Prema njegovim riječima najveći broj prikupljenih potpisa dolazi iz Vukovarsko – srijemske županije i Slavonije uopće kao i iz Dalmacije i Grada Zagreba. Govoreći u svemu što se događa tijekom unutastranačkih izbora Penava je rekao kako se članovi, a posebno oni koji rade na specifičnim radnim mjestima, suočavaju s raznim pritiscima kao i da on i njegovi suradnici nailaze na razne opstrukcije na terenu.

Jedna od njih je i toliko spominjani popis broja članova koji kaže kako HDZ broji 211.000 članova iako, kako tvrdi Penava, taj broj ne prelazi 100.000. Pojasnio je to kroz primjer Opatovca, sela nedaleko od Vukovara, gdje je po popisu 80-ak članova HDZ-a. Od toga broja njih 15-20 su preminuli i to prije više godina dok ih je slijedećih 20-30 odselilo negdje drugdje. Prokomentirao je i ankete koje govore o krajnjem ishodu izbora u HDZ-u, a koje predviđaju ubjedljivu pobjedu Andreja Plenkovića i neizvjesnu borbu za mjesto zamjenika predsjednika stranke.    

„Kada je riječ o tim anketama pitanje je od kuda te ankete i tko to raspolaže s bazom članstva u HDZ-u kao i tko je dao broje telefona svih tih ljudi. Gdje je sada taj toliko spominjani GDPR i kako se sve ovo uklapa u tu priču? I ja bih kao kandidat za zamjenika predsjednika volio da se i meni daju ti podaci kako bih i ja nazvao sve te ljude i pitao ih barem kako su i kakvo im je zdravlje“, rekao je Penava.

Dodao je kako on kao čovjek voli čiste račune i plaćanje „računa“ ako je kriv ali i pohvale ako radi dobro ali i da se u ovakvim mutnim sustavima ne vidi. Kazao je i kako dosadašnja izborna kampanja, unatoč teškim izjavama koje su se mogle čuti, po njemu nije donijela ništa dramatičnoga ali i da trebaju svi članovi stranke voditi računa o tome kako će se sve ono dobro ili loše ubrzo tako i vratiti. Dodaje kako će poslije izbora ponovno biti određeni ljudi i politike kao i političke utakmice koje slijede te da je samo pitanje u kakvoj će formi biti, odnosno hoće li biti izabrani oni najbolji što stranka ima za utakmice koje nam slijede.

„Ako netko govori tri godine kako je sve ono desnije od HDZ-a glavni neprijatelj stranke i ne valja kakva je to sada naknadna pamet došla kada se sada govori kako su sada nam glavni prijatelji i poželjni za koalirati. Dakle, netko je onda tri godine vodio pogrešnu politiku. Za mene nije problem kada netko kaže da je pogriješio i kada kaže pogriješio sam i radimo zaokret ali raditi zaokret u politici i pri tome govoriti kako smo super to nije u redu“, rekao je Penava.