Penava nakon razgovora s Božinovićem: Ne odustajem od najavljenog prosvjeda

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava imao je u Zagrebu sastanak s ministrom unutarnjih poslova Vlade RH Davorom Božinovićem  njegovim suradnicima. Sastanak je uslijedio nakon prozivki Penave o šutnji državnih institucija u svezi počinjenih ratnih zločina i neotkrivanju sudbine i danas velikog broja nestalih.

„I poslije razgovora ne odustajem od najavljenoga mirnog prosvjeda 13. listopada jer bi to bila neozbiljno. Žao mi je što ima ljudi i političkih opcija koji su ovo iskoristili na posve krivi način pa u prvi plan stavljaju nešto što je sasvim nebitno. Raspravlja se o tomu tko bi taj prosvjed mogao iskoristiti ili zlorabiti te o tome hoću li možda biti sankcioniran, no to uopće nije važno. Dobro je što je došlo do razgovora ali bi bilo daleko bolje da su pitanja procesuiranja ratnih zločinaca davno riješena“, rekao je Penava.

Govoreći o formiranom stručnom timu rekao je kako njihov posao nije jednostavan jer je od počinjenja zločina proteklo 27 godina ali i da je upoznat s njegovim aktivnostima u mjeri u kojoj o tome mogu govoriti.

„Vjerujem im da se određene radnje poduzimaju, no to ne mijenja ništa u smislu održavanja prosvjeda. Dobro je što je došlo do razgovora ali bi bilo daleko bolje da su pitanja procesuiranja ratnih zločinaca davno riješena. Mislim i da postoje problemi unutar sustava koji je postavljen na način da poprilično otežava efikasnost u istraživanju ratnih zločina“, rekao je Penava.