Penava: Aktualno stanje u Vukovaru je dobro, stabilnost nam je svima potrebna

VUKOVAR, Većinom glasova članova Gradskoga vijeća grada Vukovara usvojili su Zaključak o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine. Za usvajanje Zaključka glasovalo je 11 vijećnika, 6 ih je bilo protiv, a 2 suzdržano.

„Aktualno stanje u gradu je zadovoljavajuće, stabilno i mirno i ni na koji način ga ne treba narušiti. Stabilnost u gradu nam svima treba“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava podsjećajući na događanja od prije 2-3 godine.

Govoreći o razini prava koja ostvaruju u gradu pripadnici srpske nacionalne manjine Penava je rekao kako svatko iz svoje perspektive ima svoje mišljenje o njihovoj razini, odnosno, jesu li ona premalena, prevelika ili su taman. Prije usvajanja Zaključka članovi stranaka s srpskim predznakom iz Gradskoga vijeća ukazali su kako nije poštovan Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da oko svega nije kontaktirano niti Vijeće srpske nacionalne manjine. Dogradonačelnik Vukovara ispred srpske nacionalne manjine Srđan Milaković rekao je kako „aktualna vladajuća garnitura od dolaska na vlast učinila je i čini mnogo toga da Srbima u Vukovaru pokaže kako vidi njihova prava“.

„Ukinula je stipendije vukovarskim studentima koji studiraju u matičnoj državi Srbiji, smanjila sredstva srpskim udrugama, od dvadesetak novozaposlenih u gradskim upravnim telima u zadnje 2 godine zaposlila je samo jednog pripadnika srpske zajednice, odlučuje o svim pitanjima u gradu bez traženja, a kamoli uvažavanja mišljenja srpskih sugrađana i njihovih političkih predstavnika“, navodi Milaković.

Dodaje kako ostaje za vidjeti da li za ovakvo postupanje gradske strukture imaju podršku nove Vlade i državne razine vlasti i da li će snositi posljedice zbog nastavka desničarenja.

Vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja “Šireg središta grada”. Većinom glasova usvojen je obračun proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine dok nije prošla Odluka o davanju suglasnosti za korištenje imena Grada Vukovara u nazivu udruge “Klub navijača Dinama Bad Blue Boys Vukovar”.

Tijekom aktualnog sata bilo je riječi o potpori Turističkoj zajednici Grada Vukovara, tvrtkama koje se gase u gradu, ima li novca za isplate poticaja gospodarstvenicima, odnosu Županije prema gradu, ostacima staroga turskog mosta, krađama na Novom groblju…

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić