Pavliček: Vrijeme je da Hrvatska pokrene diplomatsku ofenzivu kako bi Hrvati u Srbiji dobili ista prava kao Srbi u Hrvatskoj

Foto: Hrvatski suverenisti

ZAGREB, Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček poručio je danas u slobodnom govoru kako je krajnje vrijeme da Hrvatska pokrene diplomatsku ofenzivu kako bi Hrvati u Srbiji dobili ista, prvenstveno politička prava, koja imaju predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj. Podsjetio je kako se u Srbiji u travnju održavaju izbori za Narodnu skupštinu te istaknuo  da hrvatska nacionalna manjina, vjerojatno, opet, u njoj neće u njoj imati svog legitimnog predstavnika. Istaknuo je i kako se težak položaj Hrvata, čiji se broj u 30 godina prepolovio, unatoč tome što na području Republike Srbije nije bilo rata, dodatno pogoršao unatrag 12 mjeseci.

”Hrvate posebno boli, što unatoč potpisanom bilateralnom sporazumu iz 2004. godine između Hrvatske s jedne te Srbije i Crne Gore s druge strane,  nisu ni dan danas zastupljeni na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, kazao je Pavliček. U Saboru sjede tri zajamčena predstavnika srpske zajednice, a ta zajednica ima potpredsjednika Vlade, 10 zajamčenih dožupana, 40-ak načelnika i gradonačelnika, stotine vijećnika. A što imaju Hrvati u Srbiji“, zapitao se zastupnik, pa pobrojao ‘nula’  zajamčenih zastupnika u narodnoj skupštini, ‘nula’ predstavnika u Vladi, ‘nula’ u pokrajinskoj vladi, ‘nula’ zajamčenih zastupnika u pokrajinskom parlamentu, ‘nula’ gradonačelnika i općinskih načelnika.

Istakao je kako je to poraz hrvatske diplomacije i vanjske politike poručujući kako je krajnje vrijeme da Hrvatska pokrene diplomatsku ofenzivu kako bi Hrvati dobili ista, prvenstveno politička prava koja imaju predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.