Pavliček: Država je nekom majka, a nekome maćeha. Ukazao na problem dodjele državnih stanova u Vukovaru

Foto: Hrvatski suverenisti

ZAGREB, U slobodnom govoru u Hrvatskom saboru predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček je rekao kako se Vukovarci suočavaju i dalje s raznim nepravdama te da je i dalje Hrvatska nekome majka, a nekome maćeha. Ukazao je na problem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji u Vukovaru rekavši mlade obitelji koje žele živjeti i doprinositi Vukovaru svakodnevno nailaze na nepravdu te da im je jako teško doći do državnog stana.

“Tijekom agresije na Vukovar 2.717 Vukovaraca je dalo svoje živote za neovisnu i uređenu državu. Koliko smo neovisni „otom-potom“ ali uređeni nismo”, kazao je Pavliček.

Ukazao je na postojeći Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima putem kojega se svake godine mlade obitelji prijavljuju za dobivanje državnih stanova. Tu prednost imaju vlasnici stanarskih prava, a onda slijede razni kriteriji pomoću kojih se kreira lista koja se objavljuje svake godine u travnju mjesecu, a koja broji i oko tisuću podnositelja zamolbi. U isto vrijeme godišnje se podijeli, kako je rekao, 100-150 stanova kojih je sve manje jer je i stambeni fond nedovoljan.

“Tu mlade obitelji nailaze na nepravdu. Pojedinci koji su dobili stanove, a žive u Berlinu, Munchenu ili pak Novom Sadu, Beogradu ili Bačkoj Palanki kupuju stanice po povlaštenim cijenama od 50 eura po kvadratu. Poslije tri godine, koliko to traži zakon, oni iste te stanove onda prodaju po astronomskim cijenama jer tu ne žive niti su ikada mislili živjeti. Dakle kupe ih po 28.000 kuna, a prodaju po 350.000 kuna. Takvi primjeri se događaju na mjesečnoj razini nekoliko puta”, rekao je Pavliček.

Govoreći na tu temu ukazao je na I.V., dijete hrvatskog branitelja i samohranog oca dvoje djece, koji je podstanar i 3 godine se prijavljuje na listi. Na posljednjoj je bio 315 i s ovim tempom bi stan mogao dobiti za 5-10 godina.

“Gdje je tu pravda? On želi ostati živjeti i doprinositi u Vukovaru ali mu se onemogućava da dobije stan ok s druge strane pojedinci, bez obzira na nacionalnost, kupuju jeftino stanove koje onda rentaju i skupo prodaju. Apeliram na Ministarstvo graditeljstva i Državni ured za stambeno zbrinjavanje da promijene zakon kako se to pravo ne bi zloupotrebljavalo. Neka državni inspektorat izađe na teren i provjeri žive li osobe u stanovima koje su dobile i tko živi”, rekao je Pavliček.