Pavliček: Afrička svinjska kuga početak je kataklizme za Slavoniju, mjerodavni propustili priliku da na vrijeme reagiraju

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Predsjednik Hrvatskih suverenista, saborski zastupnik Marijan Pavliček pozvao je vladajuće da promjene i bolje pojasne novu Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge i eutanaziranju svinja osim na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, izuzmu dio Vukovarsko-srijemske županije iz zone nadzora te povećaju sredstva za obeštećenje uzgajivača svinja.

Na konferenciji za novinare. održanoj na OPG-u Marka Đukića u Sotinu, Pavliček je ustvrdio kako Ministarstvo poljoprivrede nije adekvatno reagiralo na pojavu te bolesti i zaštitilo stočni fond iako se bolest kod nas pojavila nekoliko mjeseci nakon zemalja u susjedstvu, prenosi Hrvatski radio Vukovar (HRV).

“Ovo je posljednji čavao u lijesu hrvatskog svinjogojstva jer iako se afrička svinjska kuga u susjednoj Srbiji pojavila još u siječnju ove godine, resorno ministarstvo izostalo je s planiranjem kriznih mjera u slučaju širenja epidemije na teritorij Hrvatske. Posebice je zabrinjavajuća najnovija naredba koja kaže da se u žarištima, a to je 11 općina na području županije, moraju eutanazirati sve svinje. Do sada ih je ubijeno oko 3.000, a to nije konačna brojka”, naveo je.

Po njemu, ova situacija otvara niz pitanja, a jedno od njih je i kako će se obeštetiti ti ljudi, posebice jer se na mjestima gdje su svinje eutanazirane ne smiju ponovno uzgajati godinu dana. Uz to, smatra i kako 7,5 milijuna eura nije dovoljno za obeštećenje uzgajivača stoke, javlja HRV.

“Tražimo od premijera da se ova sredstva povećaju i točno kaže koliko će biti obeštećenje za prase, suprasnu krmaču…. Također tražimo da u to obeštećenje uđu i svi oni obrtnici čija je primarna djelatnost proizvodnja suhomesnatih proizvoda, a koji ne proizvode svinje jer je takvih puno na našoj županiji. Bojim se da je to tek početak kataklizme. Slavonija na ovaj način može ostati i bez kulena i kobasica, ali i ovo malo ljudi koje je ostalo na ovim područjima Ne mogu sada procijeniti je li to rezultat neznanja, nemara ili se radi za velike trgovačke lobije koji se bave uvozom mesa”, kazao je Marijan Pavliček.